Централна Гърция в плен на бурята "Елиас": Евакуации на селища, наводнени къщи и улици

На Евия къщи и автомобили са пометени от водната стихия

28.09.2023 | 11:20 Редактор: Вяра Димова

Централна Гърция е в плен на бурята "Елиас". Десетки са обажданията до пожарната, евакуират селища, наводнени са къщи, улици и магазини. Изключително тежка беше нощта за жителите на гръцкия град Волос. Градът е под вода и кал. Няма електрозахранване и вода. Падналите количества вода са 220 тона, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Пътищата са затворени, а жителите  му са заклещени. Движението е забранено от вчера. Училищата са затворени. Кметът на Волос Ахелеас Беос в свое интервю заяви: "Волос става езеро. Ситуацията беше много лоша, докато започвахме да се изправяме на краката си след 21 дни, дойде бедствие, по-лошо от предишното".

На остров Евия обстановката е също критична. Някои от жителите му са евакуирани, а други са помолени от властите да се качат на най-високото място. Пътищата са се превърнали в реки. Къщи и автомобили са пометени от водната стихия. Водата стига един метър. 

Според пожарната в района на Тесалия, от 5 септември до днес сутринта оперативният център е получил 10 495 обаждания и до момента са извършени 3768 изпомпвания на вода, докато 3577 души са преместени на безопасни места. В региона на Централна Гърция от вчера до днес в Оперативния център са получени 173 обаждания и досега са извършени 72 изпомпвания на вода, 25 изсичания на дървета и 9 премествания на хора на безопасни места.

В района на Пелопонес, в регионалното подразделение на Коринтия, от обяд на 25 септември, до 7 ч. сутринта днес имаше 77 обаждания, от които 29 бяха за изпомпване на вода, три за изсичане на дървета и две за транспортиране на хора до безопасни места. В региона на Западна Гърция, в регионалното подразделение на Ахея, от вчера до днес са получени 15 обаждания, от които 12 за изпомпване на вода и 4 за изсичане на дървета.

Преди да успеят да се отърсят от шока, предизвикан от циклона "Даниел", жителите на районите в Кардица и Трикала бяха изправени пред нови изпитания от бурята "Елиас". Проливните дъждове и бури доведоха до опасност от нови наводнения в селата в община Паламас.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС