Улиците в Гърция отново се превърнаха в реки, пътища са блокирани

Властите категорично предупреждават да не се пътува в районите с екстремни метеорологични явления

27.09.2023 | 20:06 Редактор: Искра Ангелова
Улиците в Гърция отново се превърнаха в реки, пътища са блокирани

Бурята "Елиас" засегна силно тази нощ Централна Гърция и Атика. В столицата Атина и районът до нея има наводнени улици и изкоренени дървета. Властите изпращат предупредителни съобщения по мобилните телефони на жителите на остров Евия да избягват пътувания. Там дъждът от сутринта е силен и обилен.

Пътищата се превърнаха в реки и доведе до блокирането на някои от тях. Потокът от вода достигна морето и се вля в него, превръщайки го в кална вода. На някои места има прекъсване на електрозахранването.

Районът на Евия е най-силно засегнат от лошото време. В района на Ламия се наложи да евакуират жителите на село на по-високо място в близката планина. Нивото на реката Сперхиос се измерва постоянно, като има риск от преливане, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

В Пилио според заместник кмета - Димитрис Раматас, ситуацията също е тежка. Реките са набъбнали от валежите и се страхува от преливане. В селищата Хорто и Платания обстановката е критична, а в Милина улиците се наводниха.

Във Волос е забранено движението заради лошите метеорологични условия. Силно засегнати от дъжд и градушка са районите на Халкида и Ахаиа. В пострадалата преди дни област Тесалия засега дъждът не създава трудности на движение, съобщават местните власти.

Бурята засегна Спорадите, Пелопонес и Крит. Властите категорично предупреждават да не се пътува в районите с екстремни метеорологични явления и хората да не се доближават до реки.

Снимка: БГНЕС