Украйна удари летищата в Бердянск и Луганск, унищожи много техника

Загубите на противника възлизат на десетки убити и ранени, сочат украински източници

17.10.2023 | 20:41 Редактор: Вяра Димова
Украйна удари летищата в Бердянск и Луганск, унищожи много техника

Украинските въоръжени сили извършиха мощна атака срещу летищата в Бердянск и Луганск на окупираната от Русия част от страната. Според съобщение в Telegram - силите за специални операции са унищожили девет хеликоптера, складове за боеприпаси, специално оборудване, ПВО система и са повредили пистите на двете летища.

Очевидци съобщават, че в Луганск са се чували детонации до 11:00 часа сутринта, вероятно от взривяването на складирани боеприпаси. Украински източници твърдят, че загубите на противника възлизат на десетки убити и ранени. По време на заседание на Върховния щаб командирите докладваха за успехите на украинската отбрана в настъплението на фронта, съобщи президентът Володимир Зеленски. 

"Имаме резултати в нашето настъпление и това е ключова новина за Украйна. Всеки ден, всяка седмица Украйна се нуждае от такива резултати. Трябва да запазим нашата инициатива. Благодаря на всички, които действат по този начин. Всеки човек, изминал километър, всяка преодоляна отбранителна линия на окупатора - всичко това има значение. Постоянството на нашите резултати е и постоянство на подкрепата на света за Украйна", посочи Зеленски, цитиран от БНР.

В същото време от руска страна съобщиха, че противовъздушна отбрана в Бердянск е отразила украинското ракетно нападение от нощта и че няма данни за жертви или разрушения. В Москва се появиха и твърдения, че Украйна е атакувала цели с ракети ATACMS, с каквито обаче Киев все още не разполага. 

Снимка: архив, БГНЕС