Зеленски иска още оръжия: Важно е да оцелеем, трябва да спечелим зимната битка

"Нуждаем се от подкрепа от страна на лидерите", заяви украинският президент

11.10.2023 | 15:44 Редактор: Искра Ангелова
Зеленски иска още оръжия: Важно е да оцелеем, трябва да спечелим зимната битка

Президентът Володимир Зеленски призова съюзниците на Украйна да увеличат доставките на оръжие, за да помогнат на страната му да оцелее през зимата. Това бе първото му посещение в централата на военния алианс по време на войната, предаде AFP.

Зеленски отправи молба за осигуряване на противовъздушна отбрана, ракети с далечен обсег на действие и боеприпаси в условията на опасения, че нападението на Хамас срещу Израел може да отклони вниманието на ключовия поддръжник САЩ от конфликта в страната му.

"Как да оцелеем през тази зима е важно за нас. Ние се подготвяме, готови сме. Нуждаем се от подкрепа от страна на лидерите. Ето защо съм тук", каза Зеленски, докато се обръщаше към медиите заедно с ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг преди срещата с министрите на отбраната на Алианса.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви нов транш от оръжия за Киев на стойност 200 млн. долара, включително ракети за противовъздушна отбрана, които да помогнат на Украйна да предотврати очакваното зимно нападение от страна на Русия.

"Не се заблуждавайте. Съединените щати ще подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", каза Остин в началото на срещата с международните поддръжници на Украйна, цитиран от БГНЕС.

Последният пакет оръжия от Вашингтон е първият, обявен след сътресенията в Конгреса на САЩ, които поставиха под съмнение способността на президента Джо Байдън да поддържа подкрепата.

Неотдавна украинският президент изрази опасения, че кризата в Израел може да отклони вниманието от войната, която руският президент Владимир Путин отприщи в родината му преди почти 600 дни.

Зеленски призова Запада да се обедини около израелския народ, както поддръжниците на Киев направиха за Украйна след руското нахлуване миналата година, и да му покаже, че не е "сам".

"Терористи като Путин или като "Хамас" се стремят да държат свободни и демократични държави като заложници и искат власт над тези, които се стремят към свобода. Терористите няма да се променят. Те просто трябва да загубят.", каза Зеленски.

Зеленски подчерта значението на противовъздушната отбрана за защита на гражданската инфраструктура на Украйна, докато страната се подготвя за повторение на бомбардировките на Москва от миналата зима.

"Скъпи приятели, ние трябва да спечелим зимната битка срещу терора", каза той на поддръжниците на Киев.

Снимка: БГНЕС