Украйна очаква тежка зима. ВВС се готви за рекордни атаки с руски дронове

Само за септември Русия е ползвала толкова "Шахед"-и, колкото за 3 месеца миналата година

08.10.2023 | 21:10 Редактор: Елеонора Танева
Украйна очаква тежка зима. ВВС се готви за рекордни атаки с руски дронове

Украинските военновъздушни сили очакват рекорден брой руски атаки с дронове на територията на тяхната страна тази зима, заяви техният говорител Юрий Инхат, цитиран от Ройтерс.

Данните за септември показват, че броят на използваните от Русия дронове камикадзе "Шахед" ще разбие отчетеното миналата година. "Тази есен и зима… вече е рекордна по отношение на броя на дроновете "Шахед". Над 500 (бяха използвани) през септември", заяви Инхат в интервю по украинската телевизия.

Той сравни този брой с руските въздушни удари по Украйна миналата година, когато по думите му около 1000 дрона "Шахед" са били използвани в рамките на шест месеца, уточнява БТА.

Атаки по енергийни съоръжения миналата зима повредиха значителна част от украинската енергийна система и принудиха повечето градове да въведат режим на тока и топлата вода, припомня Ройтерс. Въпреки че Украйна е заздравила противовъздушната си отбрана, официални представители предупреждават, че има риск това да се повтори тази зима, тъй като енергийната мрежа все още не е възстановена от последната кампания на обстрел.

Снимка: БГНЕС