"Грешка е да раждаш в този жесток свят": Неродените деца на Украйна

Над 20 000 бебета по-малко са проплакали през първите 6 месеца на 2023 г. в сравнение с януари-юни на предвоенната 2021 г.

08.10.2023 | 17:20 Редактор: Елеонора Танева

В първите шест месеца на 2023 година в Украйна са били родени към 93 500 деца. Това е спад с над една четвърт в сравнение със същия период на предвоенната 2021 г. Тенденцията за намаляване на раждаемостта в страната се наблюдава от десетилетие, но сега огромно влияние оказват миграцията на жените в чужбина и рисковете пред сигурността, свързани с войната.

В най-лошия случай спадът на раждаемостта, съчетан с високата смъртност и миграцията, биха могли да намалят населението на Украйна от сегашното му ниво от около 37 милиона души до 26 милиона за 10-годишен период. Прогнозата е на директора на украинския Институт за демография и социални изследвания Ела Либанова.

Във връзка с резкия спад на раждаемостта Аксьонова посочва, че в статистиката за 2022 година не са били взети предвид украинските деца, родени в чужбина. "Някои от ражданията в териториите, окупирани от Русия, също не присъстват в данните", казва още тя пред DW

"Не може да се очаква значително увеличение на раждаемостта след края на конфликта. Ще имаме компенсаторен ръст заради отложените раждания, но той ще бъде малък... Хората все повече вярват, че е грешка да раждат дете в този жесток свят и да го излагат на подобни опасности", прогнозира Либанова.

Миграцията играе решаваща роля при прогнозирането на бъдещите тенденции за раждаемостта, казва Аксьонова. От началото на руската агресия над 6,2 милиона души са напуснали Украйна. Повечето от тях са жени в трудоспособна възраст и деца.

Снимка: БГНЕС