Зеленски: Руските терористи не удрят на сляпо, те са абсолютно зло

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш остро осъди руската ракетна атака срещу Гроза

06.10.2023 | 08:58 Редактор: Искра Ангелова
Зеленски: Руските терористи не удрят на сляпо, те са абсолютно зло

Въздушна тревога отново беше обявена тази нощ в редица области в южната и източната част на Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски коментира вчерашния руски удар по хранителен магазин и кафене в село в Харковска област, при който загинаха над 50 души, сред които 6-годишно дете.

Военновъздушните сили на страната съобщиха за руски дронове, насочени към Одеска и Николаевска област. Още безпилотни машини са били изпратени към Харковска и Кировградска област.

Ръководителят на администрацията в град Херсон пък съобщава за взривове в населеното място. Засега няма данни за пострадали. Появиха се информации и за експлозии в Черкаска област.

В същото време руското министерство на отбраната съобщи, че противовъздушната отбрана е унищожила пет украински дрона над южната област Белгород, без да даде повече подробности.

Във вечерното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че умишлено е атакувала село Гроза, западно от град Купянск. В момента на нападението около 60 местни жители се били събрали в кафене за възпоменателна церемония. Зеленски за пореден път нарече Русия "абсолютно зло".

"Руските терористи нанесоха удар, който не може да бъде определен като зверски, защото това ще бъде обида за животните. Съзнателен ракетен удар по село, по обикновен хранителен магазин и кафене. Руските военни няма как да не са знаели къде удрят и това не е бил удар на сляпо", коментира украинският държавен глава, цитиран от БНР.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш остро осъди руската ракетна атака срещу селото, а ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел каза, че това е "поредната отвратителна атака срещу невинни цивилни".

Междувременно Украйна обяви, че нейните войски са постигнали напредък в източния театър на своята контраофанзива за прогонване на руските окупационни сили, но са под натиск по на север. Военен говорител заяви, че най-трудният район е секторът Лиман-Купянск - два града, превзети от украинските войски в края на миналата година, които продължават да са обект на руски атаки.

Снимка: БГНЕС