ООН в Нагорни Карабах: Няма данни за насилие над цивилни, нито разрушена инфраструктура

Посещението беше по искане на азербайджанското правителство

03.10.2023 | 08:09 Редактор: Елеонора Танева
ООН в Нагорни Карабах: Няма данни за насилие над цивилни, нито разрушена инфраструктура

Мисията на ООН, посетила Нагорни Карабах в Азербайджан, не е получила информация за насилие срещу арменски цивилни граждани и не е видяла разрушения на гражданска инфраструктура, съобщи ООН.Мисията беше в региона този уикенд, за да оцени ситуацията на място и да установи хуманитарните нужди както на останалите хора, така и на тези, които са в движение, заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик, цитиран от Анадолската агенция.

Той заяви, че посещението на мисията, в която участват представители на СЗО, УНИЦЕФ, Съвета на ООН по правата на човека (СПЧ) и Службата за координация на хуманитарните въпроси (СКХВ), е станало по искане на азербайджанското правителство.

Дюжарик заяви, че мисията е извършила преглед на граничния контролно-пропускателен пункт в Лачин и град Ханкенди.

"Те не забелязаха щети по гражданската обществена инфраструктура, включително болници, училища и жилища, нито по културната или религиозната инфраструктура. Въпреки това изглежда, че нито един магазин не работи. Мисията видя, че правителството на Азербайджан се подготвя за възобновяване на здравните услуги и някои основни комунални услуги в града", уточни Дюжарик, цитиран от БГНЕС.

Той каза също, че мисията не е попаднала на съобщения за насилие нито от страна на местното население, нито от други лица срещу арменски цивилни граждани.

Дюжарик каза още, че екипът на ООН се е срещнал с представители на арменската общност в региона. Той също така изтъкна важността на повторното изграждане на доверие в Карабах и подчерта, че всички страни трябва да положат усилия за това.

Снимка: БГНЕС