Русия засилва атаките, рекорден брой дронове срещу Украйна

Украинската противовъздушна отбрана е унищожила 396 от летателните апарати, което е 79% успеваемост

02.10.2023 | 09:43 Редактор: Вяра Димова
Русия засилва атаките, рекорден брой дронове срещу Украйна

През септември Русия е използвала 503 бойни дрона Shahed за атака срещу Украйна, показва справка в статистиката на Военновъздушните сили на Украйна. Броят е рекорден - досега най-големият брой дронове беше регистриран през май - 413, и след това интензивността на обстрелите намаля. Сред основните цели и през септември бяха пристанищната инфраструктура на Одеса, Измаил и Рени.

Украинската противовъздушна отбрана е успяла да унищожи 396 от дроновете, или почти 79% успеваемост. Най-масираните обстрели са на 13 и 28 септември, когато срещу Украйна са изстреляни по 44 дрона. И в двата дни процентът на унищожените дронове надхвърля 70.

От данните е видно, че най-масовата ракетна атака на Русия срещу Украйна през септември е на 21, когато са изстреляни 43 крилати ракети от типа Х-101, Х-555 и Х-55. От тях са унищожени 36. Няколко дни по-късно - на 25 септември, пък е извършена една от малкото комбинирани масови атаки в последните седмици - с 19 безпилотни летателни средства Shahed и 11 ракети "Калибър". Тогава украинските ВВС успяха да унищожат всички дронове и ракети.

Русия осъзна значението на дроновете и започна да ги използва масово в Украйна от началото на 2023 година, коментира в началото на септември ръководителят на военното разузнаване ген. Кирило Буданов по време на Ялтенския икономически форум. Той призна, че Русия се учи и до голяма степен копира тактиката на украинските военни - сега все по-често използва малки щурмови групи с няколко бронирани машини и танкове.

В нощта срещу 2 октомври отново има атаки с дронове в различни части на Украйна.

Русия се опитва да си възстанови изгубени в течение на контраофанзивата позиции и по южния, и по източния фронт. От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна по повод 585-я ден от пълномащабната война отбелязват увеличаване на интензивността на бойните действия с почти 40 директни бойни сблъсъка.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС


3
3 rate up comment rate down comment 14
Оня
преди 7 месеца
Интересно какви точно военни цели постига Русия с използването на тия дронове? С всеки един просто нараства сумата на обезщетението, което тя в крайна сметка ще плаща на Украйна. Никакъв друг ефект няма от тях. Сигнализирай за неуместен коментар
2
11 rate up comment rate down comment 5
анонимен
преди 7 месеца
1
14 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 7 месеца
Хахахаха, стъкмистиката направо кърти.....давайте миси8ки още можете Сигнализирай за неуместен коментар