Украйна е уверена, че ще продължи да получава голяма подкрепа от САЩ

Никой не може да "изключи" стабилността, издръжливостта, силата и смелостта ни, категоричен е Зеленски

02.10.2023 | 07:55 Редактор: Вяра Димова
Украйна е уверена, че ще продължи да получава голяма подкрепа от САЩ

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че нищо няма да отслаби борбата на страната му срещу Русия, ден след като Конгресът на САЩ прие законопроект за временно финансиране, в който се пропуска помощта за Украйна. Министърът на отбраната Рустем Умеров заяви отделно, че е получил уверения за по-нататъшна военна помощ в телефонен разговор с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин.

"Секретарят Остин ме увери", написа той в публикация в X, използвайки флагове вместо имена на държави, че подкрепата на САЩ за Украйна "ще продължи" и че украинските "воини ще продължат да имат силна подкрепа на бойното поле".

Говорител на украинското външно министерство каза, че Киев работи с американските си партньори, за да гарантира, че новото решение за бюджета ще включва средства за страната, а подкрепата на САЩ е непроменена. В записана реч по случай празника на Деня на защитниците Зеленски не засегна пряко гласуването в Конгреса, но потвърди решимостта си да се бори до победа.

"Никой не може да "изключи" стабилността, издръжливостта, силата и смелостта на Украйна", каза той, повтаряйки украинския глагол, който често се използва за обозначаване на прекъсванията на електрозахранването, причинени от руските атаки. Той добави, че Украйна ще спре да се съпротивлява и да се бори само в деня на победата.

"С всеки изминал ден, когато се приближаваме към нея, ние казваме: "Ще се борим толкова дълго, колкото е необходимо", добави Зеленски, цитиран от БГНЕС.

В неделя президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че републиканците са поели ангажимент да предоставят помощ на Украйна чрез отделно гласуване и подкрепата на САЩ не може да бъде прекъсната "при никакви обстоятелства".

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Ууууеее
преди 7 месеца
Зеля се притесни дали ще има пари за присвояване. Откакто започна войната обикновеният комик изведнъж стана милиардер. Тази история много прилича на онази с еврофондовете и "нашите фирми", в която некоалицията обяснява как цяла България "печели" от това, че нейните спонсори щели да си напълнят джобовете. Сигнализирай за неуместен коментар