Зеленски: България ще бъде част от украинския Алианс на отбранителните индустрии

Украйна е започнал строеж на завод за турските дронове "Байрактар"

01.10.2023 | 12:24 Редактор: Михаела Димитрова
Зеленски: България ще бъде част от украинския Алианс на отбранителните индустрии

България е една от страните, които ще се включат в новосформирания Алианс на отбранителните индустрии. Това става ясно от традиционното вечерно видеообръщение на украинския президент Володимир Зеленски. Тази нощ отново беше обявена въздушна тревога в южните райони на Украйна.

"Украйна ще се превърне в един от ключовите производители на оръжия и отбранителни системи в света", каза украинският президент.

"И това вече не е просто амбиция или перспектива, това е потенциал, който вече се реализира. В момента, трябва да бъдем честни, Украйна е получател на помощ за сигурността. Но страната ни може и ще стане донор на глобалната сигурност. По-специално, благодарение на нашата отбранителна индустрия", каза още Зеленски.

В Алианса, чието създаване беше обявено от Зеленски вчера в Киев по време на форум на отбранителната индустрия, ще участват общо 38 компании от 19 държави. Сред тях, освен нашата страна, Зеленски посочи Австралия, Белгия, САЩ, Великобритания, Германия, Швеция, Дания, Северна Македония, Словакия, Испания, Финландия, Литва, Латвия, Естония, Хърватия, Чехия, Нидерландия, Канада.

По време на форума украинските производители са подписали 20 споразумения и меморандуми с фирми-партньори, съобщи още украинският президент, предава БНР.

На същия форум стана ясно, че в Украйна е започнал строеж на завод за турските дронове "Байрактар". Завършването му ще отнеме около година и половина.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 2
Опряхме дъното
преди 6 месеца
Вече Зеленски решава в какво да участвала България. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 4
Анонимен
преди 6 месеца
Господарят Зеленски реши, че България щяла да участва. Жалки слу$$. Даже пред Зеленски раболепничат. Сигнализирай за неуместен коментар