НАТО засилва присъствието си в Северно Косово, Вучич е съгласен с Блинкен по някои неща

САЩ призоваха Сърбия да изтегли войските, които е струпала на границата си с Косово

30.09.2023 | 19:30 Редактор: Михаела Димитрова

Съединените Американски Щати призоваха Сърбия да изтегли войските, които е струпала на границата си с Косово. Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби съобщи за "безпредентно разполагане" на артилерия, танкове и пехотни части. Напрежението се засили след престрелката миналата неделя, при която загинаха един косовски полицай и трима етнически сърби в Северно Косово.

Говорителят Джон Кърби обяви, че заради последните събития силите на НАТО КейФОР ще увеличат присъствието си в Северно Косово. Той не уточни дали става въпрос за прехвърляне на войници, или за общо увеличение на числеността в Косово. 

Американски представители спешно се обадиха на ръководители на двете страни, които са в опасно обтегнати отношения. Съветникът по национална сигурност Джейк Съливан разговаря с премиера на Косово Албин Курти. 

А държавният секретар Антъни Блинкън се свърза с президента на Сърбия Александър Вучич, за да подчертае необходимостта от незабавно връщане към диалога. Блинкен е призовал да се накажат отговорните за убийството на косовския полицай. 

Сръбският президент потвърди за проведения разговор."Има някои неща, по които се съгласихме, и някои, за които не се съгласихме. Съгласни сме, че е необходима деескалация и значително по-голяма роля на КейФОР. Дори искаме КейФОР да играе изключителна роля в Северно Косово. Не сме съгласни само с естеството на последните събития, свързани с т.нар. косовски суверенитет", каза президентът на Сърбия Александър Вучич.

Престрелката от 24 септември е една от най-сериозните ескалации в Косово през последните години. НАТО уверява, че има потенциала да увеличи силите си там. България също участва в КейФОР, в момента с контингент от 35 души. 

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС