САЩ към Сърбия: Изтеглете войските си от границата с Косово

Белият дом видя безпрецедентно разполагане на артилерия, танкове и пехотни части

30.09.2023 | 09:41 Редактор: Тодор Петров
САЩ към Сърбия: Изтеглете войските си от границата с Косово

Съединените щати призоваха Сърбия да изтегли войските, които е струпала на границата си с Косово, предаде Франс прес.

"Ние виждаме големи сръбски военни сили по границата с Косово, включително "безпрецедентно разполагане" на артилерия, танкове и пехотни части", каза говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби. 

Той обаче не пожела да коментира риска от евентуално нахлуване в Косово, чиято независимост Сърбия не признава и където от няколко дни напрежението е много високо.

"Заради последните събития КейФОР" - силите, разположени от НАТО в тази бивша сръбска провинция -"ще увеличат присъствието си" в нейната северна част, подчерта Кърби. Той  уточни дали става въпрос просто за прехвърляне на войници от КейФОР в Северно Косово или за нетно увеличение на числеността на силите на Алианса в страната. 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се е обадил по телефона днес на сръбския президент Александър Вучич, за да изрази загриженост от ситуацията и да "подчертае необходимостта от незабавно намаляване на напрежението и връщане към диалога", пише БТА.

Снимка: БГНЕС


1
3 rate up comment rate down comment 1
Брей
преди 6 месеца
След американската агресия от 1999г. Блинкен има наглостта да призовава Вучич да изтегли войските от Косово, което официално е част от Сърбия. Демократичните ценности и международното право са относително понятие. Агресия от страна на НАТО е борба за демокрация-силово налагане на американския интерес по целия свят. Руската агресия, обаче, е престъпление срещу човечеството. Сигнализирай за неуместен коментар