Путин за убитите във войната наети затворници: Изкупили са вината си пред обществото

"Вагнер" усилено набират военнослужещи от руските наказателни колонии

29.09.2023 | 22:13 Редактор: Елеонора Танева
Путин за убитите във войната наети затворници: Изкупили са вината си пред обществото

Руските затворници, загинали в Украйна, са изкупили дълга си пред обществото. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин, предаде АФП.

За да подсилят редовната войска, която се сражава в Украйна, армията и наемническата групировка "Вагнер" усилено набират военнослужещи от руските наказателни колонии.

"Те са мъртви. Всеки може да направи някакви грешки, някога и те са ги правили. Но те отдадоха живота си за Родината и напълно изкупиха вината си", каза Путин по време на телевизионна среща, визирайки затворниците, загинали в Украйна. На срещата с военнослужещи, които са се сражавали край украинския град Урожайне на южния фронт, Путин почете с минута мълчание паметта на загиналите в боевете затворници.

Руският лидер заяви, че войниците, които са се сражавали край Урожайне - където според Министерството на отбраната е била отблъсната украинска атака - са "емблематичен пример за смелост и героизъм".

Съобщава се, че осъдените са били използвани като пушечно месо, включително в горещата точка на Източна Украйна - град Бахмут. Международни експерти твърдят, че в някои случаи затворниците са били вербувани да се бият в Украйна чрез заплахи или сплашване, пише БГНЕС.

Много експерти и критици на Кремъл твърдят, че рехабилитацията и реинтеграцията на травмираните бивши войници е голямо предизвикателство за Русия. Някои от бившите затворници, завърнали се от фронта, извършват нови престъпления.

Снимка: БГНЕС