Ще се разпадне ли бизнес империята на Доналд Тръмп?

Съдия от Ню Йорк постанови, че той е извършил сериозна измама

28.09.2023 | 13:07 Редактор: Вяра Димова
Ще се разпадне ли бизнес империята на Доналд Тръмп?

Доналд Тръмп се спусна по ескалатора в "Тръмп Тауър", за да обяви, че се кандидатира за президент през 2015 г. Небостъргачът на "Пето авеню" дълго време служи като фон на историята на неговия бизнес успех, която на свой ред се превърна в основа за издигането му в политиката.

Сега контролът му върху тази собственост и други може да е застрашен.

Съдията от Ню Йорк, който постанови във вторник, че президентът е извършил измама, като е завишил стойността на много от своите активи, също така упълномощи главния прокурор на щата Летисия Джеймс да анулира сертификати за компании, които притежават тези активи. Съдия Артър Енгорон каза, че Джеймс, която заведе делото срещу Тръмп миналата година, може да поиска и заповед, забраняваща на него и неговите компании да продължат да извършват бизнес в Ню Йорк.

Редица имоти, чиято стойност Тръмп е завишил, се намират извън Ню Йорк, включително неговия клуб Mar-a-Lago в Палм Бийч, Флорида, и неговото голф игрище в Абърдийн, Шотландия, което повишава възможността те да бъдат прехвърлени на юридически лица извън Ню Йорк. Но много от най-ценните му активи остават в щата, в който е роден и където за първи път стана известен, включително "Тръмп Тауър", офис сградата на Wall Street 40 и имението Seven Springs в окръг Уестчестър.

Ето някои от имотите, цитирани в заповедта на Енгорон:

"Тръмп Тауър"

Съдията каза, че Тръмп е участвал в измама, като многократно е твърдял, че неговият пентхаус апартамент от 10 996 квадратни фута в Манхатън е почти три пъти по-голям от този в действителност, дори след като Trump Organization беше уведомена от репортер на списание, че стойността е завишена. Годишните отчети за финансовото състояние на Тръмп използват фалшивите квадратни кадри, за да надуят нетната му стойност с цели 207 милиона долара. През 2012 г., когато Тръмп оцени пентхауса на "смайващите" 180 милиона долара, нито един апартамент, продаден в Ню Йорк, "никога не се е доближавал" до тази цена, каза съдията.

Имение Seven Springs

През 2000 г., 2006 г., 2012 г. и 2014 г. Тръмп получи оценки на пазарната стойност за имота от 200 акра в Ню Йорк, оценяващ го на 30 милиона долара или по-малко. Въпреки това отчетите за финансовото състояние на Тръмп от 2011 г. съобщават, че стойността е 261 милиона долара и достига до 291 милиона долара през 2014 г. Външна фирма повиши оценката си до 56,6 милиона долара през 2015 г. поради планирано развитие, но съдията каза, че това не е обяснение за преувеличенията на Тръмп.

Mar-a-Lago

Съдията установи, че Тръмп оценява имота в Палм Бийч така, сякаш може да бъде изцяло преустроен като жилищен имот, без да отчита многобройните ограничения, които му пречат да го използва като нещо друго, освен като частен социален клуб. Тръмп свидетелства, че е купил имота за 8 милиона долара през 1985 г. и че неговите експерти биха казали, че сега струва 1,5 милиарда долара. Окръг Палм Бийч оцени Mar-a-Lago от 2011 до 2021 г. за данъчни цели на стойност от 18 до 27,6 милиона долара.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС