Тръмп мина за 20 минути през затвора и отсече: Пародия на правосъдие

Бившият президент на САЩ остава на свобода под гаранция от 200 хил. долара

25.08.2023 | 13:50 Редактор: Михаела Кирилова

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп (2017-2021) се яви лично в затвора на окръг Фултън в Атланта, за да се предаде на властите и бързо го напусна. Така той спази закона, който го задължава да изслуша обвиненията, да бъде претърсен и сниман, и да му вземат данни за ръст и тегло.

Излизането на Тръмп от сградата е с разрешение на съда в Джорджия, който даде съгласие той да остане на свобода под гаранция от 200 хил. долара. Обвиненията са за намеса в изборите в щата.

Десетки привърженици се бяха събрали, за да му окажат подкрепа. "Той има време, за да се защити пред съда. Нали всеки е невинен до доказване на противното. Всякакви доказателства трябва да бъдат представени пред съда", каза негов привърженик.

Тръмп чу обвиненията в тежки престъпления по делото срещу опитите му през 2020 г. да подмени резултатите от изборите в Джорджия. Бившият президент прекара в сградата около 20 минути. След като напусна, кортежът на Тръмп се насочи обратно към летището в Атланта, където го чакаше частният му самолет, за да го върне в дома му в Бедминстър, Ню Джърси. Преди да се качи, той повтори, че обвиненията срещу него са политически мотивирани с оглед на предстоящите избори догодина.

"Това, което става тук, е пародия на правосъдие. Не съм направил нищо нередно и всички го знаят. Това е много тъжен ден за Америка. Това е намеса в изборите", коментира Доналд Тръмп.

Той публикува пост в мрежата X за първи път от повече от две години, като сподели своята историческа снимка от затвора в Атланта. През 2021 г. той беше с наложена забрана в тази мрежа след нападението на негови привърженици срещу Конгреса във Вашингтон. Мрежата го допусна отново, след като беше закупена от милиардера Илън Мъск. 

Вижте повече в репортажа.