Затишие в Нагорни Карабах след 27-те жертви и руската намеса

През цялата нощ регионът беше подложен на обстрел

20.09.2023 | 19:09 Редактор: Толя Стоянова

Населената с арменци азерска провинция Нагорни Карабах сложи оръжие след военна операция, предприета от Азербайджан. В 13 часа местно време влезе в сила споразумение за пълно прекратяване на бойните действия.

Затишието настъпи, след като през цялата нощ регионът беше подложен на обстрел. По време на бойната операция загинаха 27 души, сред тях и цивилни. Хиляди арменци бяха евакуирани, има и много ранени.

Спирането на бойните действия беше уредено с посредничеството на руската мироопазваща мисия, която е дислоцирана в региона. Договорено е въпросите за правата на арменците в Карабах да бъдат обсъдени между азерските власти и представители на местното население.

Държавата Армения не е страна по споразумението. По-рано американският държавен секретар Антъни Блинкен се обади на азербайджанския президент Илхам Алиев с призиви за примирие.

В Армения избухнаха сблъсъци със силите на реда, след като демонстранти поискаха оставката на премиера Никол Пашинян. Той е обвиняван, че не е успял да защити арменците в провинцията, наричана от тях Арцах.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС