Руски миротворци са евакуирали 500 цивилни от опасни райони в Азербайджан

Париж иска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН

19.09.2023 | 21:14 Редактор: Михаела Кирилова
Руски миротворци са евакуирали 500 цивилни от опасни райони в Азербайджан

Руското министерство на отбраната съобщи, че руски миротворци са евакуирали близо 500 цивилни от най-опасните части на контролирания от етнически арменци район Нагорни Карабах в Азербайджан и са оказали медицинска помощ на пострадалите. Това предаде Ройтерс, като се позова на агенция РИА Новости. Евакуирани са били 469 души, от които 185 деца, съобщи ведомството.

Азербайджан започна военна операция срещу анклава, като заяви, че трябва да възстанови пълния си суверенитет и да прогони арменските военни части. Армения отрече да има нейни военни части в района.

Същевременно френското външно министерство заяви, че Париж иска възможно най-скоро да бъде свикано извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с азербайджанската военна операция в Нагорни Карабах.

Париж призова Азербайджан да прекрати незабавно операцията, като заяви, че никакъв претекст не може да оправдае подобни едностранни действия, които застрашават хиляди цивилни. Армения вече призова Съвета за сигурност на ООН да предприеме действия, отбелязва Ройтерс, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС