fallback

Хънтър Байдън подаде иск, данъците му били незаконно разкрити

53-годишният мъж е в центъра на политическия водовъртеж

18.09.2023 | 23:12 Автор: Михаела Димитрова

Синът на президента Джо Байдън Хънтър Байдън подаде иск на 18 септември срещу Службата за вътрешни приходи на САЩ (IRS), в който твърди, че данъците му са били незаконно разкрити от информатори, работещи за данъчната агенция на САЩ, съобщи Ройтерс.

Искът, подаден в Окръжния съд на САЩ на окръг Колумбия, се фокусира върху изявленията, направени от агентите на IRS Гари Шапли и Джоузеф Зиглер в интервюта за медиите на фона на дългогодишното разследване на републиканците от Камарата на представителите относно данъците и бизнес сделките на Байдън.

53-годишният Хънтър Байдън е в центъра на политическия водовъртеж, тъй като републиканците от Камарата на представителите водят разследване за импийчмънт срещу баща му, фокусирано върху предполагаеми връзки между неговите бизнес практики и политиката на баща му по време на мандата му като вицепрезидент от 2009 до 2017 г. Досега те не са представили никакви доказателства, които да показват, че Джо Байдън се е облагодетелствал от бизнеса на сина си. Белият дом отрича каквито и да било нарушения.

Хънтър Байдън е най-големият син на действащ президент на САЩ, на което е повдигнато наказателно обвинение. Миналата седмица прокурорите му повдигнаха три обвинения, свързани с факта, че е излъгал за употребата на наркотици, когато е закупил огнестрелно оръжие. По-рано Хънтър Байдън и прокурорите бяха постигнали споразумение за признаване на вина по обвиненията за укриване на данъци и незаконно притежание на оръжие, но то се провали.

Искът от на 18 септември се позовава на "повече от 20 интервюта, излъчени по националната телевизия и несанкционирани от Конгреса, и многобройни публични изявления" на Шапли, Зиглер и техните адвокати за Хънтър Байдън. Шапли и Зиглер са свидетелствали в Конгреса като информатори за предполагаема политическа намеса в разследването на данъчната служба за Байдън. Министерството на правосъдието отрича подобна намеса.

"Искът се отнася до решението на служителите на IRS, техните представители и други лица да пренебрегнат задълженията си и многократно и умишлено да оповестяват и разпространяват публично защитена информация за данъчната декларация на Байдън извън изключенията за оповестяване в закона", се посочва в иска.

Байдън иска 1000 долара (1841 лева) за всяко неразрешено разкриване на информация за данъчните му декларации, декларация от IRS, план за сигурност на данните от агенцията, представяне на документи, свързани с данъците на Байдън, и други.

Ръководената от републиканците комисия по правосъдие на Камарата на представителите нарече иска "сплашване" в публикация в социалните медии. 

Миналата седмица Хънтър Байдън също така заведе дело срещу бивш съветник в Белия дом по време на президентството на Доналд Тръмп заради предполагаемата роля на съветника в публикуването на смущаващи снимки и имейли, припомня "Фокус".

Тръмп, който се радва на разследването за импийчмънт, е първият президент на САЩ, на когото два пъти му е искан импийчмънт. Сенатът го оправда и двата пъти. През тази година Тръмп е обвиняем и по четири дела.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback