И обвинената в корупция Ева Кайли изслуша Фон дер Лайен на живо: Липсва ми Гърция

Това е първият път, когато тя е в залата на европарламента, след освобождаването ѝ от затвора

14.09.2023 | 10:33 Редактор: Искра Ангелова
И обвинената в корупция Ева Кайли изслуша Фон дер Лайен на живо: Липсва ми Гърция

Премиера на гръцкия евродепутат Ева Кайли в Европейския парламент след скандала "Катаргейт". Тя изслуша речта на Урсула фон дер Лайен. Това е първият път, когато Ева Кайли е в залата на европарламента, след освобождаването ѝ от затвора в Брюксел, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

В същото  време финансовата полиция извършваше проверки на  дома ѝ в квартал "Психико" в Атина, където бяха иззети компютри. Ева Кайли, на която е позволено да пътува в рамките на Шенгенското пространство, заяви, че особено ѝ липсва Гърция.

"Много ми липсва моята страна, искам да се прибера възможно най-скоро, но първо искам да се отърва от стигмата на обвинението, с която се сблъсквам, или оправдаването на правосъдието, а ако отнеме твърде много време, публичното представяне на доказателства, които опровергават обвинението", каза тя.

На 18 януари 2022 г.  Ева Кайли стана вицепрезидент на Европейския парламент, след като беше избрана на първия тур на изборите с 454 гласа.

На 10 декември, след ареста ѝ за участие в скандала с  още петима евродепутати, с решение на председателя на Европейския парламент - Роберта Мецола, тя беше лишена от всичките си правомощия на вицепрезидент, а на 13 декември беше отстранена от длъжност. На 15 декември генералният прокурор на Европа поиска нейния имунитет да бъде премахнат, тъй като има подозрения за измама с бюджета на ЕС по отношение на управлението на парламентарните компенсации и по-специално възнаграждението на нейните акредитирани парламентарни помощници.

Кайли беше освободена под електронно наблюдение на движенията си на 12 април. Причината за освобождаването ѝ беше фактът, че върху банкнотите, иззети като част от делото, не бяха открити  нейни пръстови отпечатъци.

Мярката за електронно наблюдение беше прекратена на 25 май, тъй като съответното искане на адвокатите на Кайли беше уважено.

Снимка: БГНЕС