Продължава евакуацията на хора в Тесалия, в община Паламас щетите са безброй (+ВИДЕО)

Жителите на Тесалия преживяват по най - болезнения начин бедствието

10.09.2023 | 10:22 Редактор: Михаела Димитрова

Драматична остава обстановката в Тесалия. Спасителните екипи продължават евакуацията на заседналите хора. Два от тях, които спасяваха четирима бедстващи с лодки се преобърнаха в Янули, Ларис и бяха отнесени от воден поток. Общо осем в две лодки бяха открити и спасени рано тази сутрин. Една жена е откарана в болница, а другите са били прегледани на място. До този момент 12 са жертвите от наводненията.

Страхът, несигурността и отчаянието, са доминиращите емоции на жителите на Тесалия, които преживяват по най - болезнения начин бедствието. В община Паламас и в села като Метаморфоза, Влохос, Астрица, Маратея, Ризовуни, както и в град Паламас разрушенията са библейски.

Щетите по инфраструктурата са безброй и спасителите се опитват по всякакъв начин да спасят хората, заседнали в калта. Кардица се е превърнала  в свлачищна лагуна, а къщите, бизнесът, складовете, нивите са унищожени от огромни количества вода. Спасителните операции за 200 жители, останали в Коскинас, бяха успешни благодарение на титаничните усилия на спасителните сили, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR Силвия Станчева.

Цели райони на регионалното подразделение на Кардица бяха почти "изтрити" от лицето на земята. Жертвите на наводненията намират временно убежище и грижи в градските структури. В части от районите на Хипократ, Фалани, Агио Томас и работническите къщи в Яанули нивото на водата се е повишило с един метър.

Десетки доброволци участват в спасителни операции за заклещени  хора, които заедно със службите на община Лариса продължават да изсипват торби с пясък като могили в течащите  води. Огромният обем вода от Пинио доведе до прекъсване на движението по националния път Атина-Солун, от границите на префектура Фтиотида до Пиерия, а много камиони бяха задръстени на Малгара. Съществува и загриженост относно крайбрежните райони на Лариса. 

Жителите се борят с калта в районите на Трикала, докато страхът от наводнението на река Летайос продължава. В отчаяние са  жителите и са изправени пред огромни щети, нанесени на посевите, домовете и животновъдните съоръжения.

Жителите на Пилио, който в много райони остава без електричество и вода и изпитва много проблеми с пътната мрежа, непрекъснато полагат свръхчовешки усилия, за да спасят това, което е било спасено след бедствието. Загора, Макрихори, Поури, Хорефто са напълно отрязани, докато има безброй щети по инфраструктурата в Макриница, Портария и Милина. С помощта на армията в рамките на 24 часа е издигнат сгъваем мост, за да се възстанови комуникацията между селата на Пилио..

Проливните дъждове предизвикаха свлачища в участъци от пътната мрежа, отрязвайки цели райони, където имаше стотици жители и туристи. 58 души бяха спасени от плажа Хорефто в операция, организирана и координирана от бреговата охрана.

Жителите на Стефановикейо и Ризомилос от община Ригас Ферайос в Магнезия са в режим на готовност, след като са получили съобщение на номер 112 от Службата за гражданска защита във връзка с наводненията в тесалийската равнина.

Голямо количество вода от потопения Пиниос се премества от равнината Лариса в Стефановикейо и Ризомилос, а водата завършва в езерото Карла, чиято надморска височина се издига опасно и води до наводняване на югоизточната част на тесалийската равнина до Магнезия.

Мащабите на разрушенията ще станат ясни едва след отдръпването на водата. Премиерът на Гърция Кириакос Митцотакис посети засеннаните области и обеща, че държавата ще обещети всички потърпевши.

Снимка: БГНЕС