Гърция под вода: Хора чакат спасение, качени върху покривите на потопените си домове (+ВИДЕО)

Кириакос Мицотакис огледа щетите с хеликоптер

08.09.2023 | 12:05 Редактор: Елеонора Танева

Четири дни във воден  Ад са жителите на Централна Гърция .Бурята "Даниел" остави след себе си разрушения, наводнения, евакуации и цяла област в кал и  под вода.

Тесалийската равнина е като  сцена, взета от филм на ужасите. Тя се е превърнала в езеро. Стотици жители на Тесалия в продължение на три дни изживяха драматични моменти - без ток, вода и храна те се опитваха да оцелеят  по покривите на къщите, потопени във вода и кал, чакащи помощ от държавата, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

Най-засегнати остават Трикала, Кардица, Волос, Лариса и околните селища Много от пътищата са разрушени и има свлачища. 

Хората, които се евакуират, се настаняват в хотели в Лариса и в околните райони, в училища, зали и други затворени помещения  Тревогата на властите, жителите и спасителите, които от вчера неуморно се опитват да спасят деца, семейства, възрастни хора, е покачването на нивото на река Пиниос. Височината ѝ вече достига 9 метра, излязла  е от коритото и е  препълнена, а близките села са в опасност.

Поради тази причина беше пробит язовира Гиртони, за да може реката  да се разтоварва. През нощта със съобщение на 112  са  евакуирани три селища: Фалани, Даскохори и Кулури, тъй като рискът от наводнение беше огромен. По-късно с ново съобщение бяха информирани а евакуация селища за Фаркадон, Клокотос, Георгандес и Петропорос.

В най-тежко положение остават Палмас Кардица и Астрица, където евакуацията е много сложна и става с хеликоптери и лодки. Тежка остава и обстановка в Пилио. Много от пътните артерии са разрушени. Достапът до там е възможен от Волос до Кала Нера. Там е останал един мост и може да се достигне до източната част и южната част на Пилио.

Премиерът Кириакос Мицотакис е в Тесалия от сутринта, където е прелетял над засегнатите райони и е кацнал на стадион "Кардица", където е разговарял със спасените хора, които по това време са били на хеликоптери, с пожарникари и армейски спасители, пилоти, лекари и медицински сестри.

Според професора по изследване на природните бедствия Ефтимиос Лекас това вероятно  е най-голямата икономическа катастрофа след земетресението през 1999 г., когато над милиард евро са дадени за разходи в селскостопанския сектор.


1
0 rate up comment rate down comment 0
paragraf17@abv.bg
преди 7 месеца