Гърция отвисоко: Виждат се само покриви и издавени животни (+ВИДЕО)

Унищожени са къщи, посеви, на места водата надвишава два метра

07.09.2023 | 21:50 Редактор: Вяра Димова

Хора в отчаяние, шестима мъртви и шест в неизвестност - това е картината след апокалипсиса в Гърция. Спасителните операции с участието на армията продължават в Тесалия. Паламас, Кардица и близките села бяха буквално потопени под вода, а жителите остават на покривите, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR Силвия Станчева.

Шокиращи кадри има и в Лариса, където в някои райони те се движат само с лодки. Културите са се превърнали в огромни езера, никой не може да изчисли колко животни са загинали под водата.

Във воден капан са жителите на Влахос и Паламас намериха убежище на покривите. Досега са спасени 60 души, повече са в капан. Пътищата, по които се доставят материалите, не са затворени, достъпът е възможен само с лодки, а в последните часове на битката въздушните съоръжения са унищожени.

Хеликоптерите пристигат на стадион "Кардица" с десетки спасени хора, които са били спасени от Паламас, Агия Триада и други райони. Жената и двете ѝ деца бяха спасени в Трикала. Тези в добро здраве се прехвърлят в Първо основно училище в Кардица, докато тези със здравословни проблеми се прехвърлят в болница.

Евакуациите в по-широкия район на тесалийската равнина (Кардица и Трикала) се извършват от момента, в който им е било позволено да летят: 1-ва пожарна команда, 6-та пожарна команда, 1-ва армия, 2-ра армия. Общо има 10 хеликоптера.

Пожарната команда, бойците и армията действат в наводнени и отсечени села. По обяд, доколкото позволяват метеорологичните условия, започнаха спасителни операции с помощта на въздушни средства. Усилията за спасяване на баща с дете от екипажа на хеликоптера на пожарната в Агия Триада на Кардиц са спиращи дъха. Те са извадени от покрива, тъй като къщата им е била залята с вода

В село Агия Триада спасителят слиза от хеликоптер по специално въже, връзва жена, която е била във водата, и я издърпва непокътната. "В Агия Триада 20 души са в капан и 6 са изчезнали, в Мегали Каливия 40 души са в къщи, а в Калогриан 4 души също са в къщи", каза министър Василис Кикилиас. В село Паламас армейските превозни средства евакуират жителите, като ги прехвърлят на шублери.

С помощта на лодки военнослужещите извеждат възрастните хора от село Влохо. Щетите и там са неизчислими. Къщите бяха наводнени, посевите и складовете бяха унищожени. "Много вода беше унищожена", каза местен жител.

В Софадес Кардице, където нивото на водата е покрило всичко наоколо, звънят камбани, а небето е осветено от мълнии.

Дронове показват мащаба на бедствието в тесалийската равнина. През цялата нощ служители на полицията се опитаха да спасят жителите. В наводнените села Кардица са изпратени два екипа от трима души от подразделението за подводни мисии с две надуваеми лодки тип "Зодиак" и 8-членен екип за специални операции в Пирея.

Ситуацията в Трикал е доста сложна, тъй като районът на Фаркадон е наводнен и Керамиди е евакуиран. Повечето от по-възрастните селяни бяха преместени в кметството на Фаркадона. Могилата, която задържа вода извън селото, достигна своите граници, нивото на водата достигна 5 метра. 

Националният път Лариса-Трикала е затворен. Целият град е във вода, цялата равнина в района е скрита под слой кал. Гражданите се качват на бяла лодка за стотен път, за да стигнат до заклещените жители на Фаркадона. В село Кастро в Лариса бойци от пожарната и от дронове доставиха лекарства на хора в нужда.

Нивото на  река Пиниос е 6 метра и продължава да се повишава, поискана е превантивна евакуация в Агия Марина в Лариса.

Улиците на Тесалийската столица се превърнаха в реки, колите бяха почти изцяло покрити с вода. Мъчителни са усилията за спасяване на домове. На бреговете на потопения поток се поставят и торби с пясък, за да се спре посоката на водата към къщите. Камионите разтоварват чакъла, за да държат бързащите води далеч от собствеността на хората.

Районът Бара-Трикала е като огромно езеро, чиито жители са намерили убежище на тераси и балкони, нямат вода и електричество. Проливните дъждове превърнаха много села в Тесалийската равнина в езера.

Жителите на Волос и Пилио преживяват много тежки времена. Жителите на Скиатос също са изправени пред огромни щети. В кметството на Волос се образуват опашки, тъй като жителите на града бързат за бутилирана вода след прекъсване на водоснабдяването и електрозахранването. Според кмета Ахилеас Беос водата ще се доставя в градския комплекс на Волос според нормите и в определени часове.

Вода от басейните на Волос и Неа Йония ще бъде доставена на болница "Ахилопулейо", една от най-големите в страната. Тази стъпка е свързана с необходимостта от диализа и химиотерапия в специални отделения на болницата.

Лефокастос, Агрия и крайморското село Микро, са само част от районите, засегнати от смъртоносните наводнения. Пътищата бяха блокирани, домовете, недвижимите имоти, предприятията и културите, бяха напълно унищожени. В районите на Пилио жителите все още остават без електричество и вода, напълно прекъснати, докато властите полагат нечовешки усилия да спасят хората. В сътрудничество с армията беше организирана операция за транспортиране на медицински консумативи, докато храната беше разпределена във всички села в югоизточния Пилио. Продължават усилията за отваряне на пътища и възстановяване на водоснабдяването и електрозахранването.

В Скиатос, където е обявено извънредно положение, щетите, причинени от "Даниел", продължават да се изчисляват, като картините от остров Спорада са спиращи дъха: дъждовни бури пометоха всичко по пътя си, автомобили, отнесени в морето, наводнени къщи и магазини, сериозни инфраструктурни щети, евакуация на жителите и проблемите с електричеството и водата съставляват картината на следващия ден.

190 туристи да превозени с автобуси от Пилио в Лариса.

Бурята "Даниел" удари страната в понеделник, причинявайки свлачища, повреждайки пътища и електропроводи и помитайки автомобили, къщи и бизнеси.  Пожарната команда съобщи, че аварийните екипи с помощта на армията и бреговата охрана са използвали спасителни лодки в опит да достигнат до селата, засегнати от бурята. В някои от тях дълбочината на водата надвишава 2 метра.