След бурята "Даниел": Все още издирват хора в Гърция, разрушени са пътища във Волос

В центъра на Атина беше наводнена болницата и станцията на метрото "Евангелизмос"

07.09.2023 | 10:05 Редактор: Михаела Димитрова
След бурята

Втората вълна от циклона "Даниел " удари Атика в полунощ със силни дъждове и мълнии, наводнявайки много булеварди и улици. Пътната полиция продължи да спира движението на превозни средства в много райони на гръцката столица.

Първата вълна в Атика бе вчера следобед, когато пътищата се превърнаха в реки. Това доведе до объркване по основните пътни артерии, както и до прекъсвания на електрозахранването. В центъра на Атина беше наводнена болницата и станцията на метрото "Евангелизмос", която бе затворена. В четвъртък сутринта тя започна да работи отново.

Магазините в района Монастираки, където е Акрополът, бяха наводнени. Булевардът "Василис Софиас" се превърна в река. Наводнени бяха и много централни улици, където движението бе спряно от полицията, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR Силвия Станчева.

Извънредно положение е обявено във всички общини на Магнезия, Трикала, Кардица, Споради и три други общини на Лариса поради екстремни метеорологични събития, причинени от средиземноморския циклон "Даниел". През последните два дни жителите на тези райони преживяха драматични часове.

До момента броят на загиналите е трима души и двама са в неизвестност.  Нанесени са неизчислими щети на инфраструктурата, домовете и бизнеса. В Пилио пътищата бяха разделени на две. Във Волос нямат електричество и вода, докато равнината на Тесалия се е превърнала в огромно езеро.

Освен това във всички райони на Магнезия, както във Волос, така и в околностите, има пътища, които са разрушени до степен да прекъснат движението дори между Волос и Пилио, а срутването на моста при Калес Нера създаде проблеми в пътната връзка с Пилио, където повечето хора останаха блокирани в домовете си без вода и електричество.

През последните няколко часа е имало частично възстановяване на електрозахранването и водоснабдяването в някои от домовете. В района все още има дори няколко туристи, които са блокирани в стаите си в очакване лошото време да отмине. В Пилио всичко е покрито с кал, а колите са пометени от водата и са в морето. Щетите по домовете, бизнеса и инфраструктурата са огромни. Жителите търсят лекарства и помощ.

Лошото време, което обхвана региона, доведе до безброй бедствия, повече от 200 000 души във Волос и предградията му останаха без електричество за повече от 30 часа, без питейна вода, телекомуникации и интернет и без функциониращ транспорт.

Магазините остават затворени за втори ден, супермаркетите изобщо не се отварят, хлябът не се пече във фурните поради прекъсване на тока и липса на вода. Сериозни щети са нанесени на мазетата и приземните етажи на болница Ангелопулио, както и на музея на комплекса Цалапата.

Спасителните екипи се движеха с лодки, за да могат да спасяват хората. Според метеоролозите лошото време е до днес след обяд. 

Снимка: БГНЕС