Бурята "Даниел" превърна улици в Гърция в реки, затвориха магазини, пътища, летище

300 туристи от Скиатос чакат да се върнат по-родните си места

06.09.2023 | 10:41 Редактор: Елеонора Танева
Бурята

Тежка нощ в Централна Гърция  за жителите на Волос, Пилио, остров Скиято, Споради, Тесалия и Пиерия, които са най-засегнати от бурята "Даниел". Улиците се превърнаха в реки. Хората са без ток и вода. Водната стихия отнесе къщи, магазини и автомобили. В много от районите на област Тесалия нивата на водата са над 150 л на кв. м.

В по-голямата част от град Волос има прекъсвания на електрозахранването и водоснабдяването, забранено е движението и има решение от властите да се обяви собствена мобилизация на гражданската защита в регионалното подразделение Магнезия, както и в Споради, Кардица  и Трикала. По този начин днес магазините ще останат затворени, доставките ще бъдат забранени, тъй като обществените услуги ще останат затворени, докато аптеките, хранителните магазини, супермаркетите, бензиностанциите ще работят в изключителни случаи, информира кореспондентът на .Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

Старчески дом, части от който се срутиха, беше евакуиран. Ръководството счете за необходимо да прехвърли 20 възрастни хора  в клиники. Тази операция беше извършена и от силите на пожарната служба с автобус и  две линейки. В дома останаха 74 възрастни хора.

В цяла Източна Тесалия, по цялото крайбрежие, има много инфраструктурни проблеми. В Пилио пътищата бяха затворени от водния поток и беше поискана помощ от армията, за да ги отвори. Проблеми съществуват и в района на Агия Лариса и Скиатос, където са наводнени къщи и магазини. Летището на остров Скиатос е затворено. Там има 300 туристи, които чакат да се върнат по-родните си места.

Програмата на рали "Акрополис" беше променена от организаторите във вторник, поради лошото време. Във Фтиотида бяха планирани поредица от специални маршрути на националното състезание, но по-широкият район беше силно засегнат от дъждовете от понеделник.

Снимка: БГНЕС