Централна Гърция се превърна в огромно езеро, усилията са към спасяване на бедстващи (+ВИДЕО)

Армия, полиция, брегова охрана, доброволци участват в спасителните акции

09.09.2023 | 11:44 Редактор: Елеонора Танева

Тежка остава ситуацията в бедстващите райони в Централна Гърция. Засегнатите райони са се превърнали в обширни езера. Продължават и спасителните операции.

"Намираме се в мобилния оперативен център "Олимп", той е на 5-6 километра от Паламас Кардица, на гигантска площ от около 750 000 декара. Това е голяма операция на пожарната в сътрудничество с гръцката армия, полицията, бреговата охрана и стотиците доброволци, които помагат в нашите операции, както и местното ръководство, което много  ни помага от самото начало", каза  говорител на пожарната Янис Артопиос. 

"Нашата оперативна реалност се отнася до два фронта, единият е около Кардица и достига границата с първото село Трикала, а другият е значителна част, което е сериозно тревожно. Това е, защото изпитваме големи трудности с реката  Пиниос в Лариса. Цяла нощ нашите пожарникари бяха в спасителни лодки, например в Янули", добави той, цитиран от кореспондента на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Що се отнася до изчезналите и загиналите, Артопиос  подчерта, че "официално е записано, че все още има много хора в селата около Кардица, от Паламас и към Трикала. Те не са изчезнали, те са заседнали, официално за изчезнали се водят  6 души. Повече от 2850 души са спасени от началото на времето и сме получили над 7800 обаждания за инциденти. Броят на загиналите в момента, според официалните данни, е 10 души. Ще влезем във всички къщи и ще отворим всички врати, независимо дали са били претърсени или не, дори в най-отдалечените райони", каза още Артопиос.

В центъра на Лариса няма проблеми, но по периметъра нивото на водата достигна 2-2,5 метра. Пиниос е на границата. Отклоненията се наблюдават в завоите на реката и там има проблем, ние също наблюдаваме планините в коритото на реката и непрекъснато оценяваме ситуацията, това е огромно поле на дейност. Това е постоянна борба. Тесалийската равнина е обширна Лагуна. Има места, които са на разположение, като Палама. От северната страна на града, във Влохос, проблемите така и не бяха преодолени. В момента се занимаваме само със спасители, ще се свържем с всички и ще ги подкрепим. Нямаме питане за международна помощ, имаме всички средства и авиация. Всичко, което беше на разположение, използвахме", заключи говорителят на пожарната. 

Националният път Солун-Атина беше затворен вчера и в двете посоки заради повишеното ниво на реката.