Невиждано бедствие в Лариса! Спешно евакуират села, за да не ги погълне река Пинио (+ВИДЕО)

До момента са извършени 2 529 евакуации на жители от засегнатите от бурята "Даниел" райони

09.09.2023 | 07:41 Редактор: Елеонора Танева

Тежка остава ситуацията в наводнените райони в област Тесалия. Училищата в Кардица, Трикала, Магнесия, Лариса и Споради са затворени. Заради бързото покачване на нивото на реката Пинио - до 10 метра, са евакуирани още селища. Ситуациятя в Лариса е тежка, заяви кметът на града Апостолос Калоянис.

"Евакуирахме още три села на входа на реката и три на изхода. Съществува сериозен риск от наводнение на града и особено на районите около него. Никога не сме виждали нещо подобно. Никога в цялата история на Лариса. През 1881 година е имало такова наводнение с население от 15000 души, а не 200 000 , допълни кметът на града.

Бурята "Даниел" остави след себе си огромни щети. 261 къщи са се срутили, а  повече от 1200 домове са под вода. Поради невъзможността да се достигне до някои селища по суша се използват хеликоптери и лодки за спасяването на бедстващите хора. По последни данни са наводнени 450 000 декара площ, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.  

До момента са извършени 2 529 евакуации на жители от засегнатите райони. 

Жертвите са 10, но има опасения, че техният брой ще се увеличи драстично, защото операцията по спасяването не е приключила. Официалният брой на хората в неизвестност е 4, но истинския брой е по-голям..

Очакваното през следващите няколко дни отдръпване на водите ще разкрие мащаба на разрушенията.