"Библейска катастрофа": Над 800 души са евакуирани с хеликоптери в Гърция

Засега сме спокойни, но положението не е никак цветущо, споделят блокираните българи

08.09.2023 | 14:12 Редактор: Елеонора Танева

Най-малко шестима души са загинали и повече от шестима са в неизвестност, след като бурята "Даниел" помете Централна Гърция, предизвиквайки огромни наводнения и свлачища, разрушавайки пътища и мостове и отнасяйки десетки коли. Армията се включи в помощта на най-засегнатите. Стотици са евакуирани.

Властите описват бедствието в Централна Гърция като "библейска катастрофа". Най-тежко пострадалият град е Кардица, където къщите са под вода до покривите им. 

"Абсолютният приоритет на държавния механизъм в момента е спасяване и евакуация на хората от засегнатите райони. Страната ни трети ден е изправена пред феномен, различен от всеки друг, който сме виждали досега", заяви говорителят на правителството Павлос Маринакис.

Премиерът Кириакос Мицотакис е в Тесалия от сутринта, където с хеликоптер е прелетял над засегнатите райони. 

Десетки хора останаха буквално в капан в наводнените си жилища, криейки се по най-горните етажи на къщите си. 820 души са били евакуирани с хеликоптери, 750 от които в района на Тесалия. Властите раздават порции храна и вода в най-засегнатите от бедствието райони. 

Генералното ни консулство в Солун се е свързало с бедстващите българи в гръцкото село Милина, за които вече съобщиха в Новините ON AIR. Десетки наши сънародници са блокирани в курортните села около Волос без ток, интернет връзки и ограничени провизии вече пети ден.

"Засега като цяло сме спокойни, но положението не е никак цветущо", сподели Катерина Шуманова.

Хората добавят, че дипломатическите ни служби в този случай са с ограничени възможности. Те са в очакване местните власти да възстановят разрушените пътища, за да могат да си тръгнат. 

Вижте повече в репортажа.