"Усетихме три мощни разтърсвания": Испания и Великобритания са в готовност да помогнат на Мароко

Много са щетите в Маракеш след земетресението, включително по исторически сгради и джамии

09.09.2023 | 18:37 Редактор: Михаела Димитрова

Над хиляда достигна броят на жертвите на разрушителното земетресение в Мароко. Трусът с магнитуд 6.8 по Рихтер стана късно снощи. Епицентърът - на около 70 километра от Маракеш. Стотици са пострадали и има много материални щети.

Трусът става час преди полунощ. Националният център за научни и технически изследвания, базиран в Рабат, съобщава че земетресението е било с магнитуд 7 по Рихтер и е е най-мощното, което кралството е регистрирало досега. Минути по-късно следва афтършок.

"Усетихме три мощни разтърсвания на нашата сграда. Всички избягахме навън на улицата. Хората бяха в абсолютна паника. Повечето останаха да спят по улиците, защото се страхуваха да се върнат вътре. Беше много страшно", споделя Файсал Бадур.

Епицентърът на труса е в планински масив на 72 километра югозападно от Маракеш - древната столица на Мароко и една от най-посещаваните туристически дестинации в страната, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Трусът е бил на дълбочина около 18 километра и е усетен още в Рабат, Казабланка и Есауира, както и в съседен Алжир.

Много са щетите в Маракеш, включително по исторически сгради и джамии. Болниците в Маракеш е са пълни с ранени хора.

"Много ни е страх. Бяхме като хванати в капан от внезапните трусове. Вратите и прозорците се удряха. Благодарни сме, че земетресението не беше по-силно", споделя жена.

Маракеш е туристически град и има много чужденци. От срещата на върха на Г-20 Испания първа предложи да изпрати спасители в бедстващите райони. Готовност за подкрепа и помощ изрази и премиерът на Великобритания Риши Сунак.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Iordan Ivanov GEOLOG
преди 8 месеца
Провеждам тестове ИМА ПРОБЛЕМИ С ЛУНА _ ЗЕМЯ ...Близо до ядрото се намира исключитлено гореща зона ..Дестабилизиране на охранта чрез сателти до Луната води до МОЩНИ СТРУИ ПОД МАНТИЯТА. Днните са за риск от много по жестоки събития отколкото при ЛИКВИДАЦИЯ НА ПАЛЕОЗОЯ.. Вижте ПЕРМО ТРИАСКИ ВУЛКАНИЗЪм и ЛИКВИДАЦИЯТА НА МЕЗОЗОЯ Вижте БАЗАЛТИ ДЕКАН В ИНДИЯ.НА Дунав има напрежения по Дунавски разломен сноп.. ГЕнерарира 7.1 - 8.1 по Рихтер. Африка напрага под Европа. Арабия под МАла Азия . Сигнализирай за неуместен коментар