Сгради рухват за секунди, хора бягат в паника: Най-мощното земетресение в историята на Мароко

Повечето от жертвите са в планинския район на епицентъра

09.09.2023 | 13:32 Редактор: Елеонора Танева

Разрушително земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер, което разлюля Мароко, е най-мощното, което кралството е регистрирало досега. Съобщава се за над 630 са жертви, стотици пострадали и има много материални щети.

"Усетихме три мощни разтърсвания на нашата сграда. Всички избягахме навън на улицата. Хората бяха в абсолютна паника. Повечето останаха да спят по улиците, защото се страхуваха да се върнат вътре. Беше много страшно", споделя Файсал Бадур.

Експерти обявиха, че епицентърът е на 78 км от Маракеш на дълбочина от 18 километра. Трусът е усетен в Рабат, Казабланка и Есауира. Повечето от жертвите са в планинския район на епицентъра. В Маракеш, който е най-близкият до него град, има паднали сгради и минарета на джамии. Хората прекараха нощта по улиците, страхувайки се да се приберат по домовете си. От Мароканското вътрешно министерство призоваха за спокойствие.

Съболезнования във връзка със земетресението в Мароко поднесоха лидерите на страните от Г-20, които се срещат в Делхи. Предстои да се уточни размерът на разрушенията. Очаква се и международна помощ. 

Вижте повече в репортажа.