"Това е ключов резултат": Африканският съюз стана постоянен член на Г-20

Африканският съюз има 55 членове, но шест държави, управлявани от хунти, са отстранени в момента

09.09.2023 | 15:20 Редактор: Михаела Димитрова

Африканският съюз стана постоянен член на Г-20, съобщи говорителят на индийското МВнР Ариндам Багчи, като подчерта, че това е било ключов резултат в от срещата на върха.

"С одобрението на всички, моля ръководителя на Африканския съюз да заеме мястото си като постоянен член на Г-20", каза индийският премиер Нарендра Моди във встъпителната си реч.  Моди добави, че това е превърнало формацията в "народна Г-20", предаде АФП.

Африканският съюз има 55 членове, но шест държави, управлявани от хунти, са отстранени в момента. Като цяло той има БВП от 3 трилиона долара и население от около 1,4 милиарда души.

Г-20 включва и 19 държави и ЕС, представляващ 85 процента от световния БВП, като Южна Африка бе единствената държава от континента, която бе член на Г-20.

"Като континент очакваме с нетърпение да продължим напредъка на нашите стремежи на глобалната сцена, използвайки платформата на Г-20", публикува в социалната мрежа "Х"/Twitter нигерийският президент Бола Ахмед Тинубу, който присъства на срещата и в момента е председател на Африканския съюз, предаде БГНЕС.

Членството в него може да бъде сред най-осезаемите резултати от срещата на върха. Моди се опитва да постигне консенсус по множество спорни въпроси, макар основни членове на Г-20 да са дълбоко разделени за войната на Русия в Украйна и подходите към климатичните промени. 

Снимка: БГНЕС