Пожарът в Еврос е овладян, екологичната катастрофа в гората Дадия е необратима

Изгорелите борови гори и вечнозелени храсти в Гърция се нуждаят от време

04.09.2023 | 10:40 Редактор: Михаела Димитрова
Пожарът в Еврос е овладян, екологичната катастрофа в гората Дадия е необратима

След 17 дни денонощна борба с огъня в Еврос няма активни огнени фронтове. Един от най-мащабните пожари в Европа е овладян. За неговото гасене работеха неуморно ден и нощ 600 пожарникари от Гърция и Европейския съюз, доброволци, военни, полиция, самолети и хеликоптери. Неговото потушаване бе трудно заради силните ветрове и труднодостъпните райони, в който имаше огнени фронтове, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR - Силвия Станчева.

Изгорялата площ е 935 000 декара земя, като най-засегната е гората Дадия. "Екологичната катастрофа в там е необратима", подчертава професорът и ръководител на катедрата по горско стопанство и природна среда в Солунския университет "Аристотел" Александрос Димитракопулос.

"Убежището на защитените хищни птици, както и флората на района, се състои от рядка комбинация от стари дървета и специален релеф, които най-вероятно никога няма да могат да се възстановят", казва той.

"Въпреки способността на природната среда да възкресява живота от пепелта, в случая с Националния горски парк "Дадия - Лефкими - Суфли" оценките на експертите са зловещи, предвещаващи катастрофални последици за птиците, гнездили в короните на дърветата, за цялата горска екосистема", каза още Демитракопулос в местна медия за мащабите на загубата , характеризирайки го като "най-голямото екологично бедствие на тазгодишния пожарен сезон".

"Картината, която някогашната единствена по рода си гора Дадия и дом на кошутата, представя след опустошителните пожари, е отчайваща, още повече като се има предвид, че тя е защитена територия. "Миналата година през юни и тази година през август успяхме да я унищожим", допълни още професорът. 

Изгорелите борови гори и вечнозелени храсти в Гърция се нуждаят от време. Природата се възстановява и има нужда от време. Изгорелите борови гори и широколистни вечнозелени храсти в Гърция се възстановяват от 10 до 30 години.

Дадия обаче никога няма да се прероди, тъй като черните борове са били много стари дървета и много хищници са правили гнезда по върховете им, отнема повече от 150 години. Дадия  е с огромна екологична стойност, тъй като  тя е "уникална на Балканите, в Европа и в света. Имаше идеалната среда от растителност, релеф и релеф и беше много удобно за хищници поради това и беше защитена територия", допълни още Димитракопулос.

От днес в Гърция според метеорологичната прогноза се очаква лошо време с дъждове и гръмотевици. Това ще създаде нови рискове,тъй като засегнатите райони от пожарите отново са застрашени, но този път  от наводнения.

Девет области са в "червено": Алекдандрупулис,Коринто,Лутраки,Мениди,Лиосия,Аспропиргос,Мандра,Родос и Корфу.

Снимка: БГНЕС