46 нови пожара са възникнали в Гърция за едно денонощие, обстановката в Еврос е тежка

"Пожарът, който бушува в Еврос, особено в гората Дадия, не може да бъде овладян", заяви Димитрис Петрович

27.08.2023 | 20:20 Редактор: Михаела Димитрова
46 нови пожара са възникнали в Гърция за едно денонощие, обстановката в Еврос е тежка

46 нови пожара са възникнали за 24 часа в Гърция. Обстановката в Еврос е тежка. Пожарът там бушува вече девети ден и "заплашват" района Лефкими. 

Жители на района са евакуирани към Тихеро, а живущите в селището Каситера - към Сапес. Евакуирано е и селището Трифили.

"Пожарът, който бушува в Еврос, особено в гората Дадия, не може да бъде овладян", заяви заместник-областният управител на региона Димитрис Петрович. 

"За съжаление, виждаме, че фронтът на Дадия не може да бъде овладян и да бъде поставен под контрол и това е още по-тревожно. Вчера имахме сигнал за тревога в Аура, Сикорачи, Айсими. Ветровете се промениха и това затруднява още повече огнеборците. Вчера се проведе заседание на координационния орган за гражданска защита на Еврос, на което беше отправен пореден призив за укрепване на средствата. От понеделник ветровете се променят, така че заплахата нараства и тогава не знаем как и дали може да се спре напредването на огнения фронт", обясни още той.

На изток от Айсум е един от най-големите фронтове, които се развиват в момента. В първите дни пожарът там е достигал в рамките на два часа северно от Александруполис. Ветровете бяха много силни , пожарът набра голяма скорост, преминаваше и изгаряше всичко, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

В началото на годината се е случило нещо, което не е могло да се избегне: Гората никога не е била изсичана. "Трябвало е да се управлява по друг начин. Нека отговорят тези, които отговарят за управлението на гората. В някакъв момент трябва да разделим горските пожари от градските, трябва да има друга структура, която да има помощта на горските служби", добави още той.

105 са общо активните пожари в Гърция.