Битката с пламъците в Гърция продължава, има висок риск от пожар в четири региона

Според последните данни изгорените площи в района са над 720 000 декара

26.08.2023 | 17:30 Редактор: Михаела Кирилова
Битката с пламъците в Гърция продължава, има висок риск от пожар в четири региона

Осми ден продължава битката с пламъците в Дадия, област Еврос, тъй като разпалванията на огнищата продължават непрекъснато. Там работят десетки пожарникари, доброволци, самолети, хеликоптери и части на военните сили, за да ограничат разпространението на пожара и незабавно да спрат всяко ново огнище.

Според  оценката на системата на Коперник, пожарът в Александруполис и Еврос е най-големият пожар през последните години в Европа. Според последните данни изгорените площи в района са над 720 000 декара, което ще се отрази по-широко на жизнения стандарт на жителите. Важно е също така да се отбележи, че Европейският съюз е призован да играе важна роля в тази област. Пожарните бригади в Парнита фокусират работата си върху разпалванията на огнените огнища в югозападната част на планината в района на Фили. 

Днес опасността от пожар е много висока. Според прогнозната карта за опасност от пожар, публикувана от Генералния секретариат за гражданска защита на Министерството на климатичните кризи и гражданската защита, се прогнозира много висок риск от пожар в четири региона (категория на опасност 4) Виотия, Атики, Еврос и Самотраки. 

Също така инфромираха съответните правителствени служби, както и регионите и общините от горните области, за да бъдат в повишена готовност за гражданска защита, за да реагират директно на всякакви случаи на пожари, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

В същото време генералният секретариат за гражданска защита препоръчва на гражданите да бъдат особено внимателни и да избягват дейности в селските райони, които могат да доведат до небрежен пожар. Изгаряне на суха трева и клони или остатъци от почистване, използване на машини, които причиняват искри (триони, заваръчни машини), използване на барбекю на открито.

Снимка: БГНЕС