Въздухът в Гърция остава токсичен задълго, задържаха 79 души заради пожарите

Климатичната криза не причинява явленията, но ги прави по-интензивни и трудни за управление

25.08.2023 | 13:10 Редактор: Вяра Димова

79 души са задържани в Гърция по подозрение, че са предизвикали пожарите, които опустошават страната. Министерството на гражданската защита съобщи за няколко опита за палеж на планината Паринта, северозападно от Атина.

Огнените стихии, при които загинаха най-малко 20 души, бушуват от седмица. Властите обещават, че виновници за палежите ще се изправят пред цялата строгост на закона. 

Неблагоприятното въздействие върху качеството на въздуха от горските пожари, които обхванаха различни части на Гърция, ще бъде продължително, казва Атанасиос Ненес, професор по атмосферни процеси в Швейцарския федерален технологичен институт в Лозана, пред Kathimerini.

"Димът и всичко, което се отделя през него, остава в атмосферата и става по-токсичен дълго след пожара, така че въздухът, който дишаме, става по-токсичен", отбелязва Ненес, който е и директор на Центъра за изследване на качеството на въздуха и изменението на климата към Института по инженерна химия в Патра, Западна Гърция.

По отношение на Атика той подчерта, че "има значително излагане на токсични частици, когато една гора гори често, защото дори когато огънят е угаснал, емисиите на частици продължават", предаде "Фокус".

Той добави, че "климатичната криза не причинява явленията, но ги прави по-интензивни и трудни за управление".

Снимка: БГНЕС