Нови арести заради пожарите в Гърция, най-страшен е огънят в Дадия и Еврос

Пожарните екипи продължават да се борят с пламъците

25.08.2023 | 09:08 Редактор: Михаела Кирилова
Нови арести заради пожарите в Гърция, най-страшен е огънят в Дадия и Еврос

Пожарните екипи продължават да се борят с възобновяването и разпръснатите огнища по фронтовете, които остават активни. В Парнит картината се е подобрила. Пожарът във Виотия също е активен, където има постоянно избухване. Той обаче гори в труднодостъпни райони и населените места не са застрашени. За разлика от тях, Дадия и Еврос са с най-активния огнен фронт.

Седмица след опустошителните пожари в Александруполис, Дадия, Евия, Виотия, Аспропиргос, Фири и Парнит, говорителят на пожарната Янис Артопиос, заяви, че многобройните пожари, които са се случили едновременно в страната, притесняват властите, които сега говорят за злонамерени действия. В Евия се издирват двама души по подозрение за палеж.

"Ще можем да докажем, че има намеса на тези фронтове. В Тива имахме 4 и 5 продължаващи пожара. Някога Беотия беше заобиколена навсякъде. В момента най-сериозният проблем е свързан с материала, докато огънят в Сайри е по-голям", каза Артопиос, отбелязвайки, че разследването на палежа, което се провежда в момента, включва НСА и отдела за реагиране на пожари.

Той добави още, че "тези различни събития затрудняват справянето с тях за кратък период от време", като посочи колко трудно могат да бъдат овладени. Материали и свидетелски показания за палежа са събрани навсякъде.

Артопиос отбеляза, че сега в една част на Парнита, в района на Фили, усилията на пожарната са съсредоточени в последните часове, тъй като преди това е имало нов скок. Ситуацията в района обаче изглежда се подобрява, докато полицейските патрули дежурят през цялата нощ, за да открият навреме всеки възможен опит за палеж, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

"В момента няма голям активен фронт", каза говорителя на пожарната за Парнита, добавяйки, че усилията на пожарните екипи са насочени към фронта, който още гори.

Според него ситуацията на другите фронтове е по-добра, отколкото в Дадия, в Еврос, където съществува най-големият проблем. Той каза, че полицията е извършила два ареста за умишлено причиняване на пожара.

Снимка: БГНЕС