В Северна Гърция се изсипа порой, властите откриха камион, използван за палежите

Тежка остава обстановката в област Атика

24.08.2023 | 18:11 Редактор: Искра Ангелова
В Северна Гърция се изсипа порой, властите откриха камион, използван за палежите

Значително по-добра е обстановката с пожарите в Северна Гърция, където неочаквано заваля силен дъжд. Тежка остава обстановката в област Атика. За едно денонощие в цялата страна са възникнали 93 нови пожари.

Силен дъжд заваля следобед в Северна Гърция и в района на пожара около Комотини. Има надежда да се загаси огнището, съобщават огнеборците от района. Силите на гражданска защита, полицията и военните сили остават на място.

Около Александруполис пожарите са локализирани. Там все още не вали, но има рязък спад на температурите. В района на Кавала продължава да духа силен вятър, но вали и дъжд, което помогна за ограничаването само на едно огнище.

Усилията на пожарникарите са съсредоточени в област Атика, където продължава да гори огънят в планината Парнита. Полицията задържа няколко лица за опит за умишлени палежи. За два часа са  предотвратени девет опита. Има арестувани. Министърът за борба с климатичните кризи и гражданска защита Василис Кикилиас отправи закана към подпалвачите, че ще бъдат наказани с цялата строгост на закона.

"Това, което се случва, е не само прекалено, но жестоко и престъпно. Открихме камион, за който има подозрения, че се използва за палежите. Извършват се арести. Уверявам ви, че пожарната и преди всичко гръцката полиция и Агенцията за национална сигурност ще направим всичко за да заловим подпалвачите. Извършвате престъпление срещу държавата. Няма да се скриете. Ще ви намерим и ще отговаряте през съда", категоричен бе той, цитиран от БНР.

Властите в Гърция се страхуват гневът на хората от опожарените райони да не премине в гражданско неподчинение и саморазправа с мигрантите, които местните жители в района на Александруполис обвиниха за пожарите и си позволиха да извършат граждански арест.

Снимка: БГНЕС