Гърция води неравна битка с огъня, шести ден Александруполис гори

Трима души са арестувани от гръцките власти

24.08.2023 | 09:45 Редактор: Искра Ангелова
Гърция води неравна битка с огъня, шести ден Александруполис гори

Опустошителните пожари в различните райони на Гърция продължават да бушуват. Борбата с огъня се води по въздух и земя. Остава в сила пълната забрана на властите за влизане в горски райони. Заради десетките огнища се налага затваряне на основни пътни артерии.

Десетки са активните огнища в Северна Гърция.  Местни медии съобщиха, че трима души са арестувани от гръцките власти, след като в социалните мрежи се появи видео, на което се виждат 13 мигранти, незаконно задържани.

В свое съобщение полицията посочва, че в Гърция саморазправата не се толерира в никоя от проявите ѝ.

Ситуацията в Гърция е наистина трагична. Поради слаба видимост е ограничено движението по магистралата Комотини - Александруполис. Остава усложнена обстановката и край Кавала, където продължава да духа силен вятър, гасенето на пожарите е силно затруднено и огнищата се разрастват. От рано тази сутрин там се гаси и по въздух. По този начин се гасят и повечето от горските фронтове около селата. Огнеборците заливат с вода къщите, за да се запазят домовете на хората, ако огънят стигне до тях, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Усложнена остава ситуацията и около Александруполис. Пожарът там продължава шести ден, като пожарникари, доброволци и местни жители продължават борбата с огнената стихия. Фронтът се придвижва към района на Родопи. Там са евакуирани районите Сикорачи, Каситера Лоу, Велкио, Пистис, Гратини, докато Сапес и Арсакио са в готовност от вечерта.

В сряда вечерта се наложи евакуация на селата Сайри и Залча в област Виотия заради тежката обстановка с огнените фронтове.

В същото време през цялата нощ жителите на двете населени места - Перистера и Агиос Николаос, получиха съобщения за евакуация, тъй като се страхуваха от приближаването на фронта. В крайна сметка не се наложи тяхната  евакуация.

Манастирът "Свети Лука" е спасен. В сряда имаше голяма тревога за него, тъй беше заплашен от пламъци. Районът около манастира е изгорен, пламъци достигнаха каменните му стени.

Според говорителя на пожарната Янис Артопиос са извършени 140 ареста за палежи при пожари в агролесовъдството. 117 се отнасят до небрежност и 23 са умишлени.

Снимка: БГНЕС