Българин за огнения Ад в Гърция: Димна завеса над слънцето, небето стана оранжево-жълто

Потвърдените жертви са 18, сред тях и две деца

23.08.2023 | 18:35 Редактор: Михаела Кирилова

Огненият Ад в Гърция продължава. Потвърдените жертви са 18, сред тях и две деца. Над 100 пожарникари, доброволци и огнеборци от пет европейски страни се борят с огнения фронт, който се разраства от много силен вятър. 

В област Еврос близо до българската граница вече пети ден огнената стихия продължава да гори. Пожарите предизвикаха сериозно задимяване. Във въздуха бяха отчетени микрочастици десет пъти над нормата. Четири самолета от Европейския съюз гасят заедно с гръцки хеликоптери. В помощ са и огнеборци от Франция. Огнените фронтове заплашват къщи и магазини, докато хората се опитват да се евакуират.

Придвижването е силно затруднено. По-големите магистрали остават затворени заради хвърчащата пепел.

По информация от посолството ни в Атина няма данни за пострадали сънародници. Българин разказа за Bulgaria ON AIR, че положението при Александруполис е сериозно. 

"Небето стана оранжево-жълто. Димна завеса буквално се спусна над слънцето. Наша позната ни предупреди, че ситуацията е сериозна, че има голям пожар в един от големите градове тук в Ситония", каза Даниел Неделчев.

Ново огнище пламна на остров Самотраки. Разраснаха се огнища и до Кавала, като и там продължава борбата за ликвидирането им. Критична стана ситуацията в подножието на планината Парнита северно от Атина. Около 200 пациенти е трябвало да бъдат преместени от две лечебни заведения. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС