Гръцките пожари остават далеч от България, над туристите "валят" сажди

Изгоряха къщи и ферми

23.08.2023 | 13:41 Редактор: Елеонора Танева

Огненият Ад, обхванал части от Гърция, наложи продължаване на евакуациите от районите на 90 активни горски пожара. Пламъците се разпространиха и в Родопите, недалеч от границата с България. Спиране на вятъра в няколко района дава надежди, че пожарникарите постепенно ще овладеят стихията.

Няма информация за активизиране на огнища в близост до границата с България. В Александруполис и околните села огнеборците продължиха през цялата нощ действията си за овладяване на няколко огнища. Задимяването остави затворена и тази сутрин магистралата Комотини - Александруполис. В района на Комотини, в област Родопи, бяха евакуирани жителите на няколко села. Там изгоряха къщи и ферми. 

Ново огнище пламна на остров Самотраки. И там беше евакуирано село, посещавано от туристи.  Разраснаха се огнища и до Кавала. Продължава борбата за поне частично овладяване и на този пожар. 

Критична стана ситуацията в подножието на планината Парнита, северно от Атина. Там изгоряха къщи и производствени цехове. Кореспонденти съобщиха за черен дим над Акропола в гръцката столица. Около 200 пациенти е трябвало да бъдат преместени от две лечебни заведения. Областният управител подозира умишлен палеж. 

Страната е шокирана от разкритията за 18 тела, вероятно на нелегални мигранти, изгорели в гората на националния парк "Дадия" в Северна Гърция. Разследващите се притесняват, че броят на загиналите там може да се увеличи. Вятърът продължи да пренася дим чак до островите в Йонийско море. 

Вестник "Катимерини" съобщи, че във въздуха са отчетени микрочастици десет пъти над нормата. Телевизия ЕРТ обобщи, че за последните три дни в страната са избухнали повече от 200 нови пожара. 

В подпомагането на гръцките пожарникари се включват и техни български колеги. Специализиран модул ще потегли около 16 часа от района на Кърджали. В състава му са пет пожарни автомобила, два микробуса, оперативен автомобил и 36 огнеборци от Кюстендил, Благоевград, Габрово, Шумен и София.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС