Докато Гърция агонизира в пламъци, подпалвачи палят нови огнища

За  последното денонощие са възникнали 93 нови горски пожара

23.08.2023 | 09:42 Редактор: Елеонора Танева
Докато Гърция агонизира в пламъци, подпалвачи палят нови огнища

Гърция продължава да е в плен на огнената стихия. Има много огнени  фронтове, с които противопожарните екипи трябва да се справят в цяла страна. За  последното денонощие са възникнали общо 93 нови горски пожара.

Три пожара горят в Атика от вторник сутринта. Селищата Фили, Аспропиргос и Каливия бяха евакуирани. Огнеборците водиха цяла нощ борба  с пожара в планината Парнита в Атина. Но силните ветрове не им помагаха. Пожарът достигна един от крайните квартали на гръцката столица - "Ано Льося", информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева. 

Александруполис гори четвърти ден. Вечерта имаше нови евакуации. Болницата също беше застрашена от пожар. 

24 часова битка с огъня водят на фронтовете във Виотия и Родопи. Четири села в района на Родопи са евакуирани в Коматини.   

Десетки камиони, туристически автобуси и леки автомобили бяха блокирани от обяд вчера в двата края на пътя в Родопи. Това е последната точка, до която достига пътят към Александруполис и последният огнен фронт, който се приближи до пътя и се присъедини към дългия огнен пояс от гората Дадия до Дикела и Макри.

Огънят стигна до гората  над село Комора. Международния път Егнатия е затворен от източния вход на Комотини. Затворен е и изходът за Александруполис, както и старата магистрала. 

Последните шофьори успяха да стигнат до това място по страничните улици до обяд. Оттогава по огнените  фронтове се движат само военни, пожарни и полицейски коли.

Организиран план на подпалвачи, според служителите на пожарната служба, се крие зад последователните пожари, избухнали вчера в Атика. Характерно за тях е, че четири пожара избухнаха в Западна Атика във вторник сутринта само за няколко минути. Един пожар избухна в 8:45 ч. в Неа Зоуи Аспропиргос, вторият се случи в 9:04 ч. в Амудия Аспропиргос. Третия - в 9:15 ч.в Триасио , а в 11:56 ч. огънят придоби огромни размери. Скоро след това почти едновременно избухнаха два пожара в Каливия в 12:17 ч. и в Лагониси в 12:20 ч.

Службата за престъпления, свързани с палежи, разследва тези пожари. Останалите 15, избухнали в Еврос в понеделник на труднодостъпни места, се считат за подозрителни.

В Родос властите арестуваха 20-годишен германски турист. Служителите на хотела, където той е живял в квартал "Фанес", го видяха да подпалва тръстиката. Също така сезонен пожарникар беше арестуван за пет палежа  в Кефалония.

Сериозна жалба за палеж от заместник-областният управител на Родопи, Николаос Цаликидис, докато пожарните фронтове бушуват неконтролируемо в района. Говорейки по радио "Солун", той съобщи, че в планината и в района на Нимфея са открити импровизирани запалителни устройства.

Снимка: БГНЕС