Кошмарна нощ в Еврос: Избухнаха 47 нови горски пожара

Противопожарните служби се борят с 81 пожара в цялата област

31.08.2023 | 07:20 Редактор: Юлиан Христов
Кошмарна нощ в Еврос: Избухнаха 47 нови горски пожара

Кошмарна нощ за пожарникари и доброволци в Еврос, които вече 13-и ден се борят с огнената стихия в Дадия и Фарсал. 47 нови горски пожара избухнаха само в последното денонощие. Поради силните ветрове работата на огнеборците е много затруднена. 

Пожар избухна вчера следобед в районите на Скопия и Анавра във Фарсал. Огненият фронт е насочен към Алмиро, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Огънят е достигнал селищата Сидиро и Янули, които бяха евакуирани. Властите пуснаха и предупредително съобщение към жителите на Суфли с цел подготовка за евакуация. Противопожарните служби се борят с 81 пожара в цялата област.

По европейския механизъм за гражданско защита се включиха сили от Франция (два самолета в Александруполис), Германия (два самолета в Александруполис), Испания (два самолета, работещи в Котрония Еврос), Кипър (30 пожарникари, работещи в Три Вризес Еврос), Румъния (52 пожарникари с 10 превозни средства, работещи в мините Кирки, в Александруполис), Чешката република (35 пожарникари с 6 превозни средства, работещи в Котрония Еврос), България (36 пожарникари с 4 превозни средства, действащи в района на Лептокария Еврос), Словакия (39 пожарникари с 10 превозни средства, действащи в района на Лира Еврос), както и чрез транснационално споразумение от Албания (46 пожарникари с 5 превозни средства, действащи в Котрония Еврос) и от Сърбия (30 пехотинци, действащи в Папикио Комотини).

В гасенето се включиха и много доброволци, сили, предоставени от Генералния щаб на националната отбрана и гръцката полиция, както и специализирана техника. Местните следствени служби и екипи на Дирекцията за борба с умишлените палежи (DAEE) разследват причините за пожарите.

Снимка: БГНЕС