Тежка е битката с пожарите в Еврос, има опасения от разпалване в Родопите

Битката с пламъците продължава вече 12 дни

30.08.2023 | 14:54 Редактор: Михаела Кирилова
Тежка е битката с пожарите в Еврос, има опасения от разпалване в Родопите

Големи огнища са регистрирани край село Котрония в Еврос, Гърция, като пожарникарите водят тежка битка с огъня, който гори в префектурата от 12 дни, съобщи "Етнос".

Вчера вечерта районът беше евакуиран след сигнал на 112, а от 5:30 часа сутринта въздушните средства се опитват да ограничат фронта. Селото има няколко постоянни жители, които вече са се преместили, докато доброволци от околните села остават, а пожарната се подсилва с помощта на съседния лагер.

Операциите по гасенето на пожарите са съсредоточени в Лефкими, Лептокария, Трис Врисес, Котрония и Кирки, където има чести пожари, каза от противопожарната служба. Има опасения и от разпалване на пожари в Родопите.

475 пожарникари със 100 автомобила и 16 групи пешеходци работят на огнения фронт на Еврос и Родопите, а шест самолета и четири хеликоптера пръскат вода от въздуха. Пожарникарите в Еврос, които се борят с пожарите, включват сили от Кипър, България, Германия, Сърбия, Франция, Чехия, Румъния, Словакия, Албания, предаде БГНЕС.

Изглежда, че изгорелите площи за регионите на префектура Еврос и Парнита на префектура Атика до 28 август възлизат съответно на 82639,63 и 5832,64 хектара.

Снимки: БГНЕС