11-и ден битка с огнената стихия в Еврос, неизбежни катастрофални последици за природата

Борба с пожарите водят и 36 пожарникари с пет автомобила от България

29.08.2023 | 14:25 Редактор: Юлиан Христов
11-и ден битка с огнената стихия в Еврос, неизбежни катастрофални последици за природата

Битката с пожарите в гората Дадия в гръцката област Еврос продължава, като огънят гори вече 11-и ден. Пожарникарите водят борба с повторното разпалване на пламъците в районите на Лефкими, Котрония, Лептокария и Трес Врисес. Засега няма застрашени населени селища, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Помощ оказват от сили по Европейския механизъм за гражданска защита. Кипър се включи с два самолета, Чешката република с 16 пожарникари и три автомобила, Словакия с 39 пожарникари и осем автомобила и Сърбия с 28 пожарникари.

В областта Родопи борба с пожарите в районите на Каситера и Кирки борба с пожарите водят 36 пожарникари с пет автомобила от България.

Екологичната катастрофа в гората Дадия е необратима, подчертава професорът и ръководител на катедрата по горско стопанство и природна среда в Солунския университет "Аристотел" Александрос Димитракопулос. Убежището на защитените хищни птици, както и флората на района, се състои от рядка комбинация от стари дървета и специален релеф, които най-вероятно никога няма да могат да се възстановят, казва той.

Въпреки способността на природната среда да възкресява живота от пепелта, в случая с Националния горски парк "Дадия - Лефкими - Суфли" оценките на експертите са зловещи, предвещаващи катастрофални последици за птиците, гнездили в короните на дърветата, както и за цялата горска екосистема, каза още Демитракопулос в местна медия.

Мащабите на загубите той характеризира като "най-голямото екологично бедствие на тазгодишния пожарен сезон".

Картината, която някогашната единствена по рода си гора Дадия - дом на кошутата, представя след опустошителните пожари, е отчайваща и още повече, когато се има предвид, че тя е защитена територия. "Миналата година през юни и тази година през август успяхме да я унищожим", допълни още професорът.

"Природата се възстановява сама и се нуждае от време. Изгорелите борови гори и вечнозелени храсти в Гърция се нуждаят от време", коментира той.

Изгорели са 808 000 декара земя в Еврос.

В Парните все още действат екипи, които се справят с разпръснати активни пожари, главно в югозападната част, близо до  Фили, докато в Виотия се работи с възобновени пожари в планинския район на Стерири и Кириаки, но те не са особено интензивни.

Снимка: БГНЕС