Нови арести за умишлени палежи в Гърция (ОБНОВЕНА)

Поради силният вятър гасенето е изключително трудно

27.08.2023 | 07:00 Редактор: Михаела Кирилова
Нови арести за умишлени палежи в Гърция (ОБНОВЕНА)

Борбата с огъня продължаваза девети ден в Еврос. Ситуацияна остава тежка. 

Три са огнените  фронтове  на пожара в Еврос. Пламъците горят в дъбова гора, но огненият фронт се движи във въздуха. Това е един от последните активни огнища на пожара  в Еврос, другите два са разположени в  гората Дадия, Айсими и Суфли.

Властите евакуираха жителите на четири селища - Аура, Атари, Плака Каситера. Поради силните ветрове гасенето е много   трудно. Според метеорологичната прогноза ветровете няма да сменят посоката си в понеделник и се очаква фронтовете да се преместят към област Родопи. Пожарникарите се опитват да ограничат фронтовете преди той да обърне посока.

Координационният орган за гражданска защита реши да поиска допълнително укрепване на въздушните и наземните средства. Зам.-областният управител на Еврос Димитрис Петрович каза, че следващите 24 часа  са критични,заради начина, по който се движи вятъра. Ситуацията с пожарите на остров Андрос е овладяна.

Според кмета на острова Димитрис Лотарис, пожарите са причинени от мълния. Там имаше девет активни фронта на три километра един от друг. Пожорникари и доброволци се бореха цяла нощ да не стигне огъня до къщите. Евакуираните жители в районите на Витали и Гидес се връщат в домовете си, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева

В момента пожарът е над плажа на Витали. Там няма и електричество. Два нови ареста за умишлен палеж бяха извършени в Лариса Каристос. Според министъра на климатичната криза и гражданската защита Василис Кикиляс са извършени общо 146 ареста - 119 за палеж по непредпазливост и 27 за умишлени.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
0808
преди 7 месеца
.. защо ми се струва, че виждам българска подла ръчица в това бедствие.. Сигнализирай за неуместен коментар