Кулеба: Време е за дипломация на оръжията, а не за прекратяване на огъня

Не може да става и дума за каквото и да било замразяване на конфликта, категоричен е външният министър на Украйна

30.08.2023 | 13:07 Редактор: Михаела Димитрова
Кулеба: Време е за дипломация на оръжията, а не за прекратяване на огъня

Не може да става и дума за каквото и да било замразяване на конфликта, защото сега е времето за дипломация на оръжията, а не за дипломация за прекратяване на огъня. Това заяви министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба в Париж по време на речта си на конференцията на френските посланици, на която той присъства като почетен гост, предава УНИАН.

"Ние не сме глухи и чуваме гласове за необходимостта от преговори с Путин", заяви Кулеба. В същото време министърът обясни, че е невъзможно да се преговаря с руския президент, защото "той лъже и не изпълнява договореностите“.

В тази връзка първият дипломат на Киев даде три доказателства за това твърдение: "И така, на 12 февруари 2022 г. Путин проведе телефонни разговори с президента Макрон и му казва, че Русия няма да атакува Украйна. "Две седмици преди нахлуването, когато дори датата му вероятно вече е определена", посочва Кулеба.

"Освен това на 19 август тази година руснаците изстреляха балистична ракета в центъра на мирен град Чернигов и убиха 6-годишната София. След няколко дни тя трябваше да отиде в първи клас“, припомни министърът.

"В същото време на 23 август 2023 г. ракета свали чартърен самолет в небето над Русия, в който загинаха Пригожин и неговите лейтенанти. "Точно два месеца след опита за преврат и уж постигането на споразумение с Путин, получаването на някакви гаранции за собствената му сигурност“, добави Кулеба.

"Какво може да се договори с човек, който убива деца с ракети, лъже в лицето на световни лидери и унищожава дори собствените си поддръжници, за които уж е давал гаранции?", заяви Кулеба.

"Затова работим върху нови решения, нови защитни ходове, които дават допълнителна сила на нашите войници. И искам да благодаря на Франция тук за редица критични решения, които бяха взети по време на войната: танкове, цезари, скалпове, кротали и много повече – винаги ще помним това с благодарност", заяви още министърът.

Според него замразеният конфликт няма да донесе мир, а само ще донесе по-страшна война.

"Замразеният конфликт няма да спаси животи - той ще отнеме още повече животи. Докато украинският народ е готов да се бие, бъдете готови да застанете рамо до рамо с него", уверен е Кулеба, пише "Фокус".

Снимка: БГНЕС