Финансирането на Украйна от ЕС е застрашено след спор за 86 млрд. евро

Налице е вътрешен проблем в управлението на бюджета на ЕС

29.08.2023 | 10:57 Редактор: Тодор Петров
Финансирането на Украйна от ЕС е застрашено след спор за 86 млрд. евро

Страните членки на ЕС имат различни позиции и това спъва финансирането в помощ на Украйна, като притесненията относно свитите национални бюджети и нарастващите разходи в Брюксел застрашават потока от финансова подкрепа за Киев. 

Исканията на Брюксел за общо 86 млрд. евро допълнително финансиране, които да намалят натиска в бюджета на ЕС, като същевременно се гарантира четиригодишна подкрепа за Украйна, разделиха държавите членки и доведоха до призиви за намаляване на средствата и по-дълъг график за одобрение, твърдят участвали в разговорите.

Този дебат е ключов тест за решимостта на Запада по отношение на Украйна, тъй като военните скептици в Европа и САЩ започват да задават въпроси, свързани с ограничените ползи от лятната контраофанзива на Киев срещу Русия. Брюксел предложи последният пакет за финансиране на Украйна да бъде разпределен за четири години, отчасти за да предпази Киев от политическа нестабилност. 

Министрите от ЕС ще подновят консултациите си днес след лятната си ваканция, като подкрепата за Украйна ще бъде на първо място в дневния ред на срещите на министрите на отбраната и външните работи. Досега преговорите за финансиране бяха затруднени от Европейската комисия, която обвърза финансовата подкрепа за Украйна с допълнителни изисквания към бюджета на ЕС, включително разпоредби за покриване на разходите за лихви по дълга и увеличение на заплатите на служителите на ЕС.

Много държави членки заявиха, че макар допълнителната финансова подкрепа за Украйна да е разумна, другите елементи на пакета са резултат от вътрешен проблем в управлението на бюджета на ЕС, който не заслужава допълнителни средства. Държави като Германия и Нидерландия оглавиха съпротивата, като заявиха, че затягането на коланите в националните бюджети поради нарастващите лихвени проценти и изисквания за заплати трябва да бъде отразено и в Брюксел.

"Всички искаме да помогнем на Украйна, няма никакво нежелание да направим това, което се иска, или дори да направим повече, ако е необходимо", каза един от висшите дипломати на ЕС от страна, която изрази загриженост относно исканите суми. "Но всички пари идват от едни и същи банки и някой ще трябва да направи компромис".

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС