Украйна ще проведе избори във военно време, ако Западът отпусне средства

Володимир Зеленски заяви, че няма да отделя от средствата, дадени за оръжия

28.08.2023 | 07:20 Редактор: Юлиан Христов
Украйна ще проведе избори във военно време, ако Западът отпусне средства

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е възможно да се произведат избори във време на война, ако партньорите си поделят разходите, законодателите одобрят и всички отидат до урните, предаде Ройтерс.

Избори не могат да бъдат насрочени по силата на сегашното военно положение, което е удължавано на всеки 90 дни и настоящото изтича на 15 ноември. Според нормалния електорален график трябваше през октомври да има парламентарни избори, а през март 2024 г. - президентски.

Представители на Конгреса на САЩ посетиха Киев на 23 август. Сред тях бе сенаторът Линдзи Греаъм, който изрази възхищение от борбата на Украйна срещу руския президент Владимир Путин, но каза, че страната трябва да покаже, че е различна от Русия, като произведе избори във военно време.

Зеленски каза, че е обсъдил темата с Греъм, включително въпроса с финансирането и нуждата от промяна на закона. По думите му са необходими 5 милиарда гривни (135 милиона долара) за избори в мирно време. "Не знам колко ще са необходими във военно време. Така че му казах, че ако САЩ и Европа предоставят финансова подкрепа...", заяви Зеленски, цитиран от БТА.

Той допълни, че няма да вземе от предвидените за оръжия пари, за да ги даде за избори. По думите му трябва да бъдат изпратени наблюдатели в окопите на фронта, за да бъдат легитимни изборите и че трябва да бъде осигурен достъп за гласуване на милионите украинци, живеещи в чужбина.

Снимка: БГНЕС