Руски военни се прехвърлят в Беларус за съвместни учения до границата с Полша

Първите войници са пристигнали на 18 август в град Брест

30.08.2023 | 10:15 Редактор: Юлиан Христов
Руски военни се прехвърлят в Беларус за съвместни учения до границата с Полша

Групи от руски войници се предислоцират в Беларус за участие в съвместни военни учения. По данни на военни наблюдатели днес в западния беларуски град Брест е пристигнала още една група руски войници, съобщи ДПА. 

Според опозиционната беларуска платформа за военно наблюдение "Беларуски гаюн" войниците ще участват в съвместни учения с военния алианс Организация на договора за колективна сигурност (ОДКС). Съобщава се, че първите войници са пристигнали на 18 август в града, който се намира непосредствено до границата с Полша. 

Съвместните учения на доминирания от Русия военен съюз трябва да започнат на 1 септември. Според беларуските държавни медии в него ще участват около 2500 войници от Русия, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. Москва ще предостави около 300 войници.

Независимо от предстоящото учение, по оценки на "Беларуски гаюн" още 2000 руски войници са разположени в четири различни бази в страната, пише БТА. 

От друга страна, Серхий Наев, украинският генерал, отговарящ за защитата на границата с Беларус, твърди, че Москва е изтеглила всички сухопътни сили от Беларус, за да ги включи в атаките срещу Купянск и Лиман в Източна Украйна. Тази информация не може да бъде проверена от независим източник, пише БТА.

 

Неотдавна Русия разполагаше с ракети "Искандер", оборудвани с ядрени бойни глави, които бяха разположени в Беларус

В страните от НАТО, граничещи с Беларус, нараства тревожността от случващото се. Полша, Литва, Латвия и Естония заплашиха да затворят напълно границите си с бившата съветска република ако се стигне до военни инциденти.

Междувременно украинската новинарска агенция Укринформ съобщи, че граничните служби са потвърдили, че мини, разположени в близост до границата с Беларус, са били взривени от мълния.

Снимка: БГНЕС