"Перфектно реализирана от Кремъл катастрофа": Заподозряха личния пилот на Пригожин

"Вагнеровци" вече напускат Беларус

24.08.2023 | 18:48 Редактор: Искра Ангелова

От Русия съобщиха официално, че лидерът на частната военна групировка "Вагнер" Евгений Пригожин е бил на борда на самолета, който вчера се разби в Тверска област. А самолетната катастрофа е организирана и перфектно реализирана от Кремъл - така коментират международните наблюдатели.

Разследването на авиокатастрофата, при която, освен Пригожин, загинаха още лидери на "Вагнер", разглежда версията за взривно устройство в отсека за колесника. Има данни, според които в близост до шасито е имало взрив, станал по време на полета от Москва за Санкт Петербург. Заради експлозията се е откъснало едното крило на самолета Embraer.

Бизнесджетът започнал рязко да губи височина. Каналите, свързани с "Вагнер", вече излязоха със своя версия - те сочат като първи заподозрян личния пилот на Пригожин и бивш основател на компанията, собственик на разбилия се самолет Артьом Степанов. Той е заминал за Камчатка преди катастрофата, но, според различни информации, следите му се губят.

Български експерти също коментираха самолетната катастрофа. Те са забелязали по данните във Flightradar, че в последните 11 минути от фаталния полет има много рязка промяна във височината, което говори за проблем в управлението на самолета.

А сред първите български коментари за вероятен умисъл е този на министъра на отбраната Тодор Тагарев. Той изрази предположение, че на борда е имало поставен взрив.

В публикувания по-рано от федералната агенция "Росавиация" списък с имената на десетимата, които са били на борда, освен Пригожин, са още Валерий Чекалов и Дмитрий Уткин - командири във "Вагнер".

"Гардиън" написа, че след катастрофата "вагнеровци" вече напускат Беларус. Те не били доволни от заплащането, което предлага президентът Александър Лукашенко. Част от тях вероятно ще намерят работа отново в Русия, но е съмнително дали ще се присъединят към оформяща се опозиция срещу Владимир Путин.

Друга прогноза в западни издания е, че Пригожин ще бъде героизиран и ще бъде потърсена сметка за смъртта му.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС